Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Kallt och fegt, Donald!

6 sep , 2017, 01.39 juribonsdorff

 

Det har nu gått några timar sedan Trumps justitieminister offentliggjorde beslutet att upphäva DACA programmet som skyddat papperslösa ungdomar som hämtats till USA olagligt av sina föräldrar när de var små. Jag skrev en första snabbanalys till HBL men känner att det finns lite kvar i ”systemet” som behöver sägas.

Med lite distans till förkunnandet av beslutet är det framför allt en sak som irriterar mig kolossalt. Det hela känns så fegt. Varje stort beslut har Trump hittills presenterat själv, men den här gången skickade han ut sin justitieminister Jeff Sessions som han vid det här laget har noll respekt för. Trump har tidigare förkunnat att han älskar de så kallade ”drömmarna” och att deras situation är svår och att han kommer att hanteran frågan med ”hjärta”. När hans belsut sedan blir att frånta dessa 800 000 ungdomar det skydd de fick av Obama och utsätta dem för ett verkligt utvisningshot, är det klart att man helst inte vill stå där och försvara det beslutet. Till och med Trump inser att det hjärta han lovade i själva verket blev ett hjärtlöst beslut.

Föryttermeravisso..Trump vågar inte ens ta ansvar för beslutet. Han hittade nämligen en cynisk lösning på spektaklet som ger honom möjligheten att vara the good guy fast det är just hans beslut som riskerar att förstöra 800 000 oskyldiga liv. Minns att dessa papperslösa ”drömmare” tagits till USA av sina föräldrar ibland som bebisar, ibland som små barn. De är oskyldiga. Och inte bara det. De är klanderfria. Man kan inte få DACA status om man begått brott. Långt över 90 procent av dem är i skola eller arbetslivet.

Trumps ”lösning” är alltså att ge kongressen sex månader tid att stifta en lag som skyddar DACA-drömmarna. Han kunde ha fattat beslut själv som hade gjort det, men då hade han fått stryk av den delen av hans anhängare som inte vill visa någon pardon för papperslösa immigranter. Nu håller han sitt vallöfte men samtidigt kan han hävda att han gett ungdomarna en chans att överleva. Men ansvaret för deras överlevnad valde han att inte axla själv utan ge det till en kongress vars förmåga att få till stånd en överenskommelse är minst sagt ifrågasatt. Det är som om Trump kastat barnen i en flod full med krokodiler och bett någon annan rädda dem. Det är vad Trump gjorde idag.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *