Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

NFL och det vita privilegiet att blunda

26 sep , 2017, 23.58 juribonsdorff

 

Vi har världens bästa hälsovård brukar man ofta höra sägas speciellt på den högra sidan av det politiska spektret. Jo, det är sant, ifall man har tillgång till den. Har du pengar behöver du aldrig vänta och du kan skaffa dig världens bästa expertis. Problemet är att en avsevärd del av samhället inte kan betala för toppservice, men detta faktum vill många privilegierade medborgare och politiker blunda för.

De senaste dagarna har man också hört sägas att politik och sport inte hör ihop.
-Jag borde inte behöva få min fotbollssöndag förstörd av politiska ställningstaganden. Jag vill bara koppla av från vardagsskiten, brukar det låta i diskussioner. Detta är också ett uttalande av den typen man kan göra om man är villig att blunda för problem i samhället som inte berör en själv.

Polisbrutalitet är inget de flesta vita behöver oroa sig för och därför vill de inte heller bli störda av att tänka på det på stadion eller vid tv-apparaterna. Men när de nu mot sin vilja har konfronterats med det, väljer de att rikta fokus på någonting lättare. Fotbollskontroversen handlar inte om den amerikanska flaggan eller nationalsången, utan om det amerikanska samhället.

När Colin Kaepernick valde att stå på knä istället för upprätt under nationalsången i en match i fjol, gjorde han det för att han ville väcka debatt om polisbrutalitet mot en minoritet i det amerikanska samhället där alla borde ha samma rätt inför lagen.
För att citera en vida använd jämförelse..att säga att fotbollsprotesterna handlar om flaggan är som att säg att Rosa Parks berömda bussprotest i Montgomery, Alabama 1955, handlade om kollektivtrafiken.

Colin Kaepernick såg en social orättvisa som existerat länge och ett samhälle som verkade oförmöget att rätta till det. Han såg en fana som representerade en nation som 2016 fortfarande inte  omfamnade alla dess barn lika varmt. Som en stjärna i en idrottsgren som fångar landets intresse varje söndag såg han en plattform där hans röst kunde höras, och han använde sig av den yttrandefrihet han garanteras av konstitutionen. Konstigare än så är det inte.

När Trump säger att man inte får vanhedra flaggan blundar han för denna bakomliggande verkligheten. Samtidigt säger han i praktiken att USA är så perfekt att det inte kan kritiseras  – och att kritik automatiskt raserar all respekt. Kan man inte kritisera det man respekterar? Bör man inte i själva verket kritisera det man respekterar? Svaret borde vara klart för alla utom småbarn och Nordkoreanska ledare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *