Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Efter en julpaus och i skuggan av Iran – riksrätten är tillbaka på agendan

6 jan , 2020, 06.39 juribonsdorff

 

Ok. Nu är det dags också för det politiska etablissemanget i Washington DC att lämna helgerna bakom sig och hoppa in i ringen igen. Kongressen är tillbaka, Trump har återvänt till Vita huset och riksrätten är tillbaka på agendan. Dags att uppdatera oss om var vi är i processen och vad som är att vänta.

Hur påverkar Irankrisen?

Men först..vi kan ju inte bara låtsas som om riksrätten är den enda showen i stan. Mellan golfrundorna i Florida bestämde sig Trump för att kasta en molotovcocktail rakt in i den krutdurken vi kallar Mellanöstern. Just nu är Iran en story här i USA som till och med överskuggar riksrätten. Risken för en militärkonflikt, till och med krig, slår ut frågan om presidenten spelat falskt eller inte. Men om Iran inte hämnas genast kommer riksrätten att få mera utrymme ju längre den här veckan lider. De här två storyna förenas ju också i spekulationerna om huruvida Trump valde att slå till stort för att flytta fokus bort från riksrätten.

Pelosi spelar hardball

Situationen har inte ändrat dramatiskt sedan alla tog en paus före julen. Hela processen står stilla för att representanthusets talman Nancy Pelosi forfarande inte har skickat åtalspunkterna till senaten där rättegången ska ske.
Varför har hon inte gjort det? För att hon spelar ett tufft politiskt spel tillsammans med senatens demokratledare Chuck Schumer – ett spel vars avsikt är att pressa senatens republikanledare Mitch McConnell att gå med på att tillåta vittnen i rättegången. Demokraterna vill ha rätten att kalla vittnen, nära medarbetare till presidenten, sådana som stabschefen Mick Mulvaney och den förra nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, eftersom de torde ha första hands information om vad Trump sa eller inte sa om sina bevekelsegrunder. Men det är republikanerna med sin majoritet i senaten som bestämmer om reglerna.

Kan rättegången börja utan åtalspunkterna?

De flesta republikanerna vill inleda rättegången så fort som möjligt eftersom man tror att det kommer att bli en kort affär som och ena sidan sedan kan begravas snabbt eller alternativt användas som bevismaterial på demokraternas orättvisa klappjakt på presidenten.

Men McConnell sa på fredagen att senaten inte kan inleda rättegången utan åtalspunkterna. En av de starka republikanka senatorerna, Lindsay Graham från South Carolina, sa i sin tur under veckoslutet att om Pelosi inte skickar åtalspunkterna innan veckan är slut, ska senaten helt enkelt dra sina slutsatser och sätta igång med processen utan dem.

Ny information

Forfarande finns inga tecken på att republikaner skulle överge presidenten och rösta för att avsätta honom, men faktum är att bevisföringen mot presidenten blev starkare förra veckan då en webbsajt som sysslar med nationella säkerhetsfrågor, ”Just Security”, rapporterade att de fått se orörda versioner av epostmeddelanden mellan Vita husets budgetkontor och försvarsministeriet, som tidigare bara offentliggjorts som redigerade versioner, vilket betyder att man svärtat delar som kan anses vara legitimt hemligstämplade uppgifter. Nu visade det sig att de ”rena” meddelandena innehöll bevis på att ordern om att stoppa militärbiståndet till Ukraina kom direkt från Trump. De visade också att Pentagon varnade Vita huset flera gånger att ordern eventuellt var olaglig.
Mannen i Vita huset som växlade meddelanden med Pentagon heter Michael Duffey och är en av de fyra som demokraterna vill att ska vittna i rättegången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *