Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Åtalspunkterna överlämnades till senaten, rättegångens stjärnadvokater är valda – och nästa vecka börjar bataljen.

16 jan , 2020, 06.41 juribonsdorff

 

Det har gått nästan en månad sedan representanthuset godkände åtalspunkterna mot president Donald Trump, och idag tog processen äntligen ett väntat och viktigt steg framåt när åtalet överfördes till senaten där själva rättegången börjar nästa vecka. Oavsett vad resultatet blir eller hur man förhåller sig till presidenten och hans agerande, närmar vi oss det avgörande skedet i den historiska processen.

1.Pelosi presenterade sin laguppställning till riksrätten

Dagen började med att Nancy Pelosi presenterade sitt team till rättegången, de så kallade ”impeachment managers”. I praktiken fungerar dessa ledamöter från representanthuset som åklagare i riksrätten. Det är alltså folkvalda ”riksdagsmän” som agerar åklagare i rättssalen, som den här gången kommer att finnas i senatens plenisal.

Pelosis team:

Adam Schiff – Underrättelseutskottets ordförande och mannen som förkroppsligar försöken att avsätta Trump. Han har rättegångserfarenhet från sin tid som federal åklagare i Kalifornien.

Jerry Nadler – Justitieutskottets ordförande. Kortväxt och lite originell, men skarp och ivrig att ge sig på presidenten. Han lobbade för sitt utskottsordförandeskap med argumentet att han är bäst lämpad för att åtala presidenten. Var med ”på andra sidan” då Bill Clinton ställdes inför riksrätt 1998.

Hakeem Jeffries – En svart New York-demokrat som under de senaste åren klättrat mot toppen i partiet. Har till och med nämnts som potentiell efterträdare till Nancy Pelosi som talman. Har också åklagarerfarenhet från New York. Smart och rapp.

Zoe Lofgren – Jobbade för justitieutskottet som genomförde Richard Nixons riksrättsutredning. Var ledamot i kongressen när Bill Clinton ställdes inför riksrätt. Och nu är hon en av åklagarna. Mer behövs väl inte sägas om hennes CV.

Val Demings – Före detta polischef i Orlando. Hon sitter både i underrättelse- och justitieutskottet och hon utmärkte sig positivt i utfrågningarna av vittnen.

Jason Crow – Sitter inte i de viktigaste utskotten men men deltog i krigen i Afghanistan och Irak i ”Army Rangers”-specialstyrkan. Hör till de moderata demokrater med säkerhetspolitisk profil som gav sitt stöd till riksrätt först efter att Ukraina-skandalen avslöjades.

Sylvia Garcia – Kanske det mest oväntade valet. Hon är nykomling i kongressen men har erfarenhet av jobbat som domare i Texas.

Trumps team

Pat Cipollone – Vita husets chefsjurist. Mannen som rekommenderade att transkriberingen av det kontroversiella telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas president offentliggörs.

Jay Sekulow – En av Trumps viktigaste advokater och stark profil i den juridiska kampen mot Mueller-utredningen.

Michael Purpura – En jurist med lägre profil. Examen från Columbia och kadettskolan. Lång erfarenhet från diverse republikanska presidentadministrationer.

Patrik Philbin – En till jurist med ganska låg profil. Biträdande chefsjurist i vita huset.

2. Högtidlig marsch till senaten

Efter att Pelosis team hade presenterats röstade representanthuset för att överföra åtalspunkterna till senaten. Och när Pelosi hade undertecknat dokumentet, marscherade de sju åklagarna, i ordnade ceremoniella former, ledda av representanthusets högsta tjänsteman med ansvar för protokoll och säkerhet.

3. Senatorerna svär en ed idag, rättegången börjar på tisdag.
Idag på torsdagen sker inte mycket mer än att högsta domstolens chefsdomare John Roberts sammankallar senatorerna till en avläggning av en ed om att opartiskt utmäta rättvisa. Själva rättegången börjar sannolikt på tisdagen.

4. Vittnen fortfarande tvistefrågan
Trots att rättegången nu står inför dörren är det fortfarande oklart hur den ska se ut. Demokraterna kräver fortfarande att nya vittnen ska höras och nya dokument introduceras. Majoriteten av republikanerna vill det inte.

När rättegången börjar kommer man att rösta om reglerna för processen. Demokraterna behöver fyra republikaner på sin sida för att få rätten att kalla in vittnen, bland annat John Bolton, den förra nationella säkerhetsrådgivaren till Trump, som indikerat att han är villig att vittna. Innan jul såg det hopplöst ut för demokraterna, men nu har en handfull republikaner börjat vackla och fundera på att de kanske trotsa allt borde ha några vittnen, det är ju trots allt en rättegång.

5. Nya avslöjanden

De republikaner som nu grunnar på frågan om vittnen har eventuellt påverkats av Boltons villighet att vittna, men också av nya uppgifter som uppdagats under de senaste dagarna. Det handlar framförallt om den i Ukraina födda affärsmannen, och Rudy Giulianis kompis, Lev Parnas, avslöjanden om försöken att få till stånd utredningar om Joe Biden och hans son, och försöken att göra sig av med USA:s ambassadör i Ukraina, Marie Yovanovitch. Men mera om dem i morgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *