Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps försvar tog genast till skarp ammunition

26 jan , 2020, 00.54 juribonsdorff

 

Hälsningar från de snötäckta slätterna i Iowa. Det är bara en dryg vecka kvar tills startskottet på demokraternas primärvalssäsong ljuder här i mellanvästern med Iowas så kallade valmöten.
Jag försöker springa på kampanjmöten här i ett par dagar medan försvaret i riksrättsprocessen lägger fram sina argument. På söndag håller rättegången paus, men idag, lördagen, inleddes försvaret. Vi får återkomma till en mer omfattande analys när de avslutar försvarsargumenteringen på tisdagen, eftersom tiden är knapp just nu, men jag vill ge några snabba huvudpoänger från dag ett av Trumps försvar.

Försvaret agerade självsäkert och använde bara två timmar idag. Åklagarna använde ungefär åtta timmar varje dag. Tidvis hånade man försvaret för alla upprepningar de använde sig av. Man kan förvänta sig att de tar mera tid på sig och dyker djupare i detaljer på måndag och tisdag.

TRUMP GJORDE INGET FEL?

Det centrala budskapet var föga överraskande ”Trump gjorde absolut ingenting fel.”

Sex punkter lyftes fram av försvaret. Samtliga punkter visar enligt Trumps jurister att presidenten inte missbrukade sin presidentmakt. Jag kommer inte med demokraternas motargument i detta sammanhang, presidents försvar får stå oemotsagt här. Vi tar dem när försvaret är klart.

  1. Om samtalet mellan Trump och Zelensky, startskottet mot riksrätt, säger Trumps försvar att det militära biståndet inte nämndes i samtalet. Inget villkorande av det eller ett möte i Vita huset går att läsa i transskriberingen.

2. Ukrainarna själva säger att inget utpressning idkades från Trumps sida.

3. Det ukrainska ledarskiktet visste inte ens om frysningen av det militära biståndet innan en månad efter telefonsamtalet. Detta som bevis på att inga krav kunde ha ställts om man inte visste att biståndet hade lagts på is.


4. Inte en enda av demokraternas vittnen kunde säga att de själva hört Trump säga att Ukraina måste utreda Biden för att få bistånd eller ett möte i Vita huset. Det vill säga att alla demokraternas vittnen byggde sina vittnesmål på är andra hands information.


5. Det militära biståndet betalades ut i september och Zelensky fick sin träff med Trump, inte i Vita huset, men i New York. Detta utan att någon utredningen startades. Inget villkorande med andra ord.


6. Trump har varit en bättre ”vän” till Ukraina än Obama. Det man syftar på är att Trump valde att ge Ukraina militärt bistånd som inkluderade ”dödliga” vapen som pansarvärn. Det gjorde inte Obama.

DEMOKRATERNA SABOTERAR DEMOKRATIN, INTE TRUMP?

Det hårdaste orden kom från Pat Cipollone, som är Vita husets chefsjurist. Han kontrade demokraterna, som beskrivit Trump som ett hot mot det nästa presidentvalets integritet eftersom han enligt dem inbjudit Ukraina att blanda sig i leken med att gräva upp smuts på Biden, genom att hävda att det är i själva verket är demokraterna som gör sig skyldiga till det genom tiderna största odemokratiska ingreppet i ett amerikanskt val. Det Cipollone menar är att demokraterna försöker få presidenten avsatt med blott nio månader kvar till valet. Försvaret pläderar att demokraterna vill beröva folket möjligheten att själva bedöma presidentens handlingar vid valurnorna. Det är med andra ord Pelosi, Schiff etc..som blandar sig i den demokratiska processen, inte Trump.

ROMNEY VILL HA VITTNEN?

Avslutingsvis..Den republikanska senatorn Mitt Romney sa idag att han lutar mot att rösta för nya vittnen, demokraternas centrala krav för att hålla hoppet om seger i den här kampen vid liv. Demokraterna behöver fyra republikaner på sin sida för att kunna kalla nya vittnen. Det ser forfarande svårt ut, men inte omöjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *