Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Rättegången in på slutrakan, eller så inte.

29 jan , 2020, 06.47 juribonsdorff

 

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, har från första början jobbat för att till vilket pris som helst avsluta rättegången så snabbt som möjligt, med ett otvetydigt friande av president Donald Trump. I den planen ingår att blockera demokraternas försök att kalla nya vittnen till förhör i senaten. Utan nya vittnen skulle hela processen kunna vara avslutad innan utgången av denna vecka och Trump fri att genomföra det årliga talet till nationen som en rentvådd martyr – ett oskyldigt offer för demokraternas häxjakt. Så var det tänkt.

Under rättegångens första vecka har tåget tuffat på smidigt och utan problem eller dröjsmål. Åklagarna beskrev Trump i sin presentation som korrumperad och ett hot mot demokratin och de kommande valens integritet, medan presidentens försvar hävdade att han inget fel gjort och att även om han gjort det han beskylls för så var det inte ett brott som man enligt konstitutionen kan ställas inför riksrätt för. Allt helt enligt bägge sidors ritningar.

Men när rättegången idag går in i ett nytt skede med senatorernas skriftliga spörsmål, vilar plötsligt ett mörka moln över McConnells och president Trumps plan. Inte på grund av senatorernas möjlighet att förhöra åklagarna och försvarsadvokaterna utan för att McConnell överraskade på tisdagen, bakom lyckta dörrar, upplyste sina republikanska senatorer om att han ännu inte säkrat de röster han behöver för att kunna stoppa stämningen av nya vittnen.
Republikanerna behöver 51 röster i omröstningen som sannolikt sker på fredagen, för att stänga dörren för nya vittnesmål och förklara rättegången avslutad.

Den exakta orsaken till McConnells uttalande är oklar. Det är möjligt att vissa republikaner ännu inte vill binda sig till planen eftersom de vill kunna säga åt sina väljare att de förhållit sig öppet och opartiskt till alla argument ända till rättegångens slut. Det här gäller speciellt republikanska senatorer som i sina egna delstater måste förlitar sig på obundna eller till och med demokraters röster för omval.

Men det är också mycket möjligt att vissa senatorer dragit öronen åt sig efter New York Times avslöjandet om att den förre nationella säkerhetsrådgivaren, John Bolton, i sin kommande bok beskriver ett möte med Trump där presidenten klart och tydligt binder det militära biståndet till Ukraina ihop med utredningar om den förre vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter.

Bolton har sagt att han är villig att vittna och om det stämmer att han fört diskussioner om Ukraina direkt med presidenten är det svårt att argumentera för att han inte skulle vittna, speciellt eftersom ett av presidentens försvarsargument är att beskyllningarna mot presidenten grundar sig på andra hands information.

Men trots McConnells kommentar idag sägs många republikaner tro att de har tillräckligt med röster för att blockera nya vittnen på fredagen när frågorna är avklarade. Aptiten för nya vittnen är liten för att det skulle öppna upp för en fullständigt oviss och potentiellt utdragen framtid. Om tillfället ges, vill demokraterna kalla in fler vittnen än Bolton, vilket skulle leda till att presidentens försvar vill kalla in sina gena vittnen, Hunter Biden till exempel.

Trump har redan hotat med att förbjuda Bolton att vittna genom att åberopa principen som tillåter att viss kommunikation med presidenten och andra högt uppsatta tjänstemän kan hållas hemlig för att möjliggöra känsliga diskussioner. Om presidenten åberopar denna rätt, precis som Nixon gjorde med sina bandupptagningar i Vita huset, leder det sannolikt till att demokraterna söker ett beslut från högsta domstolen att tvinga Bolton att vittna. Det kan bli en stökig och svår kontrollerbar historia för McConnell, vars önskan att kapa av processen snabbt också försvåras av att tre av fyra amerikaner säger i en färsk opinionsmätning att de vill öppna dörren för nya vittnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *