Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trump menar allvar – flyktingar får kalla handen och Mexiko muren

25 jan , 2017, 08.31 juribonsdorff

 

Efter ett veckoslut där President Trump och hans administration halkade från bananskal till bananskal, har det nya laget fått rättning i leden och skridit till verket i ett frenetisk tempo. Visserligen dominerades tisdagen i nyheterna av en klassisk ”Trumpism”.

Sent på måndag kväll ska Trump, medan han hade kongressens ledargarnityr på besök i Vita huset, ha sagt att över tre miljoner röster var olagliga i presidentvalet. Det blev ett ramaskri över den kommentaren i Washington på tisdagen. Demokraterna fnös åt den, republikanerna med talmannen Paul Ryan i spetsen tog avstånd från påståendet, som Trump inte presenterade några bevis för.Vita husets pressekreterare Sean Spicer försökte söka stöd i en undersökning som påvisats ha kommit med missvisande information. Även författarna själva har konkluderat att deras undersökning, som till en början visade att 14 % av dom som inte är amerikanska medborgare i USA ändå röstade, kom till fel resultat. Läs http://www.politico.com/blogs/donald-trump-administration/2017/01/spicer-trump-voter-fraud-claim-234121här för en utförligare redogörelse.

Men valfusksdebatten är ett bra exempel på en sorts rökridå som lätt gör oss blinda för det väsentliga.  Det väntas nämligen att Trump idag ska skriva under flera av dessa så kallade exekutiva förordnanden ”Executive orders”. (De är politiska verktyg för en president som vill skrida till handling utan kongressens inblanding. Med andra ord kan man inte använda dem för att stifta eller ändra på lagar, men andra smärre aktioner kan göras. Obama återställde de diplomatiska förbindelserna till Kuba med hjälp av en ”executive order”. Kanske inte det bästa exemplet på en smärre aktion..)

Men nu ska Trump alltså använda det verktyget för att, som han lovat under valrörelsen, bromsa, begränsa eller temporärt stoppa immigrationen och mottagandet av flyktingar från länder som Syrien, Libyen, Irak,  Somalia och några andra. Eventuellt handlar det till och med om att temporärt förneka mänskor från vissa ”terrorbenägna” länder inresertillstånd. Detaljerna är i skrivande stund något diffusa, men klarnar kanske när dagen gryr  här på den amerikanska östkusten.

 

Det andra stora uttalandet idag  väntas handla om den omtalade muren som Trump lovat bygga och ha Mexiko att betala för. Det verkar som om Trump med sin exekutiva order skulle skjuta startskottet för muren idag. Det är skäl att minnas dock att en sådan mur kostar miljarder och finansieringen borde rimligtvis komma från kongressen.

Som sagt så måste vi vänta och se för att höra vad det egentligen kommer att stå i dokumenten. Men det som verkat klart är att Trump bestämt sig för att visa att allt prat under valkampanjen inte bara vara löst sådant. Trump sa vad han tänker göra och nu ämnar han sätta igång. Åtminstone vill han visa att hans avsikt är att genomföra dessa åtgärder.

Fullständigt obekräftade uppgifter gör också gällande att en förordning om att hålla Guantanamo öppet tillsvidare och att eventuellt till och med återta i bruk de ”svarta” hemliga fängelser som CIA anände sig av runt om i världen efter elfte september attackerna. Men som jag sa, vi får vänta och se vad av detta som stämmer.

I väntan på de beskeden ska jag kort berätta att de exekutiva förordningar som Trump skrev under på måndag och tisdag var följande;

  1. Trump beordrade, något diffust, federala myndigheter som har någonting att göra med Obamacare att ”skynda långsamt” med tillämpningen av nya delar av lagen.
  2. Trump beordrade också ett anställningstopp för statliga myndigheter, militären undantaget.
  3. Trump beordrade att inga statliga stödpengar får riktas till internationella organisationer som förespråkar eller genomför aborter
  4. Trump beordrade grönt ljus för två kontroversiella oljeledningar som blockerats av Obama administrationen. Keystone XL som ska gå från Kanada till Texas och North Dakota Access pipeline som går genom indianmarker i North Dakota.
  5. Trump beordrade en reträtt från TPP, det vill säga handlesavtalet med länder i stillahavsregionen.

Som ni ser. Trump har kavlat upp ärmarna och skridit till verket. Nedmonteringen av Obamas arv har börjat.

2 kommentarer

  1. Ninnu skriver:

    Äntligen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *