Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Nordkorea testar Trump

13 feb , 2017, 07.03 juribonsdorff

 

Det har stormat kring Donald Trump under de senaste veckorna, det har knappast undgått någon. Men nu har Trump ställts inför en på allvar svår situation. En ”kris” där hans självsäkra retorik kommer att ställas inför världspolitiska realiteter som inte nödvändigtvis följer samma logik och dynamik som affärsförhandlingar i styrelserum.

 

Nordkorea provsköt på söndagen en robot som landade i det Japanska havet, precis när Trump bjöd den japanske premiärministern Shinzo Abe på festmiddag i Mar-a-Lago, presidentens residens i Florida. Det var givetvis en klar provokation med syftet att testa Trumps reaktion. Och vad kan han då göra? Någonting måste han göra om han ska leva upp till sitt löfte om respekt genom styrka.

  1. Trump kan söka sig till FN:s säkerhetsråd enligt traditionellt geopolitisk mönster. Men det kan ses som lamt och traditionellt och, det kan man säga med rätta, minst sagt osäkert med tanke på resultat. FN-sanktioner har inte direkt hindrat Nordkorea att utveckla sitt kärnvapenprogram. Tar han den här vägen ser han dock snabbt mer traditionell ut i sitt presidentskap. Det vill han antagligen inte
  2. Det har redan höjts röster bland republikanska kongressledamöter om starka unilaterala motåtgärder som militärmanövrar med allierade i regionen, eller en snabb stationering av missilförsvar. Det här är handling som liknar Trump, men problemet är att det i så fall handlar om en eskalering av en kris med en nation som har någon form av kärnladdningar. Vill Trump verkligen, när det kommer till kritan, eskalera en sådan konflikt. Tesen om att styrka ger respekt och spelbrickor till förhandlingsbordet skulle testas i detta scenario.
  3. Trump har redan länge sagt att Kina måste ta ett större ansvar för Nordkorea. Kina skulle kunna styra Pyongyang betydligt mer än vad de gör nu, anser Trump. Men hur ska han få dem att göra det? Kineserna är inte direkt kända för att kvickt rätta sig efter amerikanska önskemål. Han kunde använda sig av en lag som stiftades under Obamas presidentskap och som ger befogenheter att straffa kinesiska företag som idkar handel med Nordkorea. Men vill han faktikst göra detta just efter, vad rapporter säger att var ett konstruktivt telefonsamtal med den kinesiska presidenten Xi Jinping?

Vad Trump än väljer att göra, torde vi nu få en första inblick i hur han hanterar utrikespolitiska krissituationer som saknar entydigt klara och effektiva optioner.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *