Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Donald och presidentämbetets bistra verklighet.

6 mar , 2017, 06.23 juribonsdorff

 

Jag har egentligen aldrig riktigt trott på att Donald Trump ville bli president. Inte så där riktigt på allvar. Att vara president i USA är nämligen ett fruktansvärt hårt jobb. Jag försöker inte säga att inte Trump skulle ha jobbat hårt som affärsman, men att vara president är annorlunda. Det är mer trögt och tungrott och alla beslut är mer under lupp. Det går inte bara att pressa igenom sin vilja utan allt grundar sig på komplicerade kompromisser. En person utan tålamod och samarbetsvilja får det svårt som president.
Denna vecka illustrerar väl vådan av att vara president. Det är en vecka som kommer fullastad av politisk substans, precis vad han behöver för att visa att han kan få saker till stånd, men det första Trump kommer att konfronteras med på måndagen är kraven på att han förklarar vad han menade med sin anklagelse på lördagen, att Barack Obama skulle ha avlyssnat Trumps högkvarter under kampanjen. Vita huset bad på söndagen officiellt kongressen undersöka saken. FBI bad i sin tur justitieministeriet dementera uppgiften om avlyssning, vilket idag känns nästan normalt, FBI:s offentliga inblandning alltså, men som i de flesta andra presidentperioder skulle ha betraktats som remarkabelt.

Medan denna kontrovers rasar ska Trump introducera det reviderade inreseförbudet, som innebär många saker. Dels påminner det om det fiasko som ägde rum när den första versionen introducerades. Hur Trump fick inse att domstolarna faktiskt fungerar som en laglighetsgarant i landet och att folket snabbt kan resa sig i en intensiv protest. Det är fullt möjligt att Trump står inför en runda av samma behandling även om den nya versionen av förbudet ska ha omarbetats på ett sätt som försöker blidka domarna.

Förutom inreseförbudet väntas själva lagstiftningsarbetet kring skrotandet av Obamas hälsovårdsreform Obamacare sätta igång på allvar. Också där har Trump tvingats inse att det är lätt att säga saker och ting under kampanjen och betydligt svårare att förverkliga det.

Trots dess brister har stödet för Obamacare vuxit bland folket och en hel del republikanska ledamöter speciellt i representanthuset oroar sig för reaktionerna om en ”reform” av reformen leder till att många mänskor förlorar sina sjukförsäkringar. Det är fullt möjligt att det gör det och att ett antal republikaner därför vill sätta käppar i hjulen på en av de största kampanjlöften Trump gav. Republikanerna har redan börjat gräla sinsemellan om hur mycket och hur radikalt man ska omforma Obamacare. Trump tvingas med andra ord, så som det ibland går i kongressen, inte bara strida mot demokraterna utan också få rättning i de egna leden.

Kanske bra att Trump fick in en runda golf i Florida på lördagen, han har nämligen en fullspäckad vecka framför sig i Washington. En vecka av sådant arbete som presidenter står inför dag in och dag ut. Sådant arbete som förr eller senare visar vilket virke man är gjord av. Lycka till Donald.

2 kommentarer

  1. Vilhelm Franck skriver:

    Denna din spalt är nättre än vad New Yrok Times och CNN bjuder på, och vars artiklar kopieras på Hesari Aa mulehti o HBL. Saklig informativ och resonerande. Tack fortsätt med din egen personliga linje ty inte kan vi här hemma följa med eller ens vara intresserade av vad jag kallar insider skvaller och käbbel.

  2. Wikileaks och dess mörka bakgrund skriver:

    Att undersöka och att ha ett öppet sinne är verkligen viktigt i dagens läge. Nedan en bra rapport om Wikileaks, och dess bakgrund.
    https://www.youtube.com/watch?v=6Sn8DPl3LLI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *