Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps budget betalar hangarfartyg men inte eftisverksamhet

17 mar , 2017, 13.14 juribonsdorff

 

Att president Donald Trump tror på så kallad hård makt är ingen överraskning. Hela hans kampanj gick ju ut på att lovprisa den starkas ideologi. Nu har Trump med sitt första budgetutkast visat vad den världssynen betyder i konkreta penningprioriteringar.

Kort sagt kan man konstatera att militären får mera pengar, mycket mera pengar, medan i stort sett alla andra ministerier får mindre pengar, i vissa fall mycket mindre pengar.

Försvarsministeriets budget stiger med 9 % eller 54 miljarder dollar och Ministeriet för Inrikessäkerhet får en budget som är 7 % större än fjol. Det är dessa ministerier som ansvarar för amerikaners säkerhet och det är dem Trump vill ge mera resurser.

De största förlorarna finns i kategorin ”mjuk makt” det vill säga diplomatin och klimatarbetet. Miljöministeriet förlorar 31% av sin budget och utrikesministeriet 29%. Tretton andra ministerier blir också av med olika stora andelar av deras budgetanslag.

I praktiken har Trump och hans budgetmakare helt enkelt tagit pengar från de andra ministerierna och gett dem till försvaret. På så sätt har man kunnat undvika en utökning i budgetunderskottet.

Den amerikanska nationalekonomins stora utmaning är de statliga välfärdsprogrammen Medicaid och Medicare, och Social Security,  det vill säga det som man kunde kalla folkpensionen och hälsovården för de allra fattigaste och åldringarna.  Det är de här programmen som kostar mycket och som hotar den amerikanska ekonomin. Dem vill de flesta etablerade konservativa republikaner skära ner. Men det gör inte Trump. Han lovade under valkampanjen att inte röra förmånerna som, ironiskt nog, eftersom de handlar om statlig hälsovård, är väldigt populära bland amerikaner som är snabba att ofta bedyra sitt motstånd till statlig hälsovård.

Och eftersom Trump inte rört dessa förmåner har han tvingats hyvla och i vissa fall hacka loss inbesparingar i ministerierna. Och det har han gjort på ett sätt som avspeglar Trump-administrationens ideologiska värderingar.

 
Trumps budgetchef Mick Mulvaney höll en presskonferens på torsdag där han förklarade att eftisverksamhet i skolorna inte behövde pengar eftersom det inte finns bevis på att verksamheten på rikitgt hjälper barn. Frågan aktualiserades av att finansieringen av en organisation som producerar eftisverksamhet för 1,6 miljoner barn strypts helt och hållet. Mulvaney tyckte också och att bostadsstöd för de fattigaste mänskorna i innerstäderna är överflödiga eftersom de verksamheter som delar ut dem inte har skötts väl.  Medicinsk forskning i statlig regi ska få mindre pengar eftersom de gör så mycket sådant som de inte egentligen borde göra, tillade Mukasey som också ansåg att Meals on Wheels-programmet som levererar mat till över två miljoner mänskor som sitter i sina hem på grund av nedsatt rörlighet, inte ger det resultat som det borde.
Och klimatförändringen..
-Vi spenderar inga pengar på det där längre. Vi betraktar det som slöseri av pengar, konstaterade Mulvaney utan det minsta darr på stämman.

Enligt Mulvaneys egen utsago frågade budgetmakarna sig själv om det har mage att be en gruvarbetare i West Virginia eller en ensamstående mor i Detroit betala för de olika programmen.  För militärens del blev svaret ja, medan eftisverksamheten eller måltidsleveranserna fick nej.

Exemplen ter sig måhända lite udda, men det ser ganska klart ut att Trumps budget, hans regering, är ytterst njuggt, eller egentligen till och med fientligt, inställd till offentliga stödprogram för de svaga i samhället. Det, hävdar man, är inte detsamma som att inte bry sig om de svaga, man tror bara inte på att massiva statliga program är bäst lämpade att utföra uppdraget.

Steve Bannon, Trumps chefsideolog och strateg, hatar den byråkratiska elitklassen i Washington DC och han sa nyligen i en av de få intervjuer han gett, att han går i strid för en nedmontering av den ”administrativa staten.”

Det verkar som om budgetförslaget är ett led i den kampen.

2 kommentarer

 1. Solveig Williams skriver:

  Om budgeten går igenom (troligtvis inte) vill Trump se Amerika som en krigsmakt vilket inte betyder ”great” utan lutar åt det nord-Koreanska hållet där invånarna svälter medan militären växer. Dessutom har han föreslagit att understöden till miljöforskning och till kulturverksamhet slopas.

  • juribonsdorff skriver:

   Hej Solveig.

   USA är ganska låmgt fron Nordkorea ännu, men du har rätt. Ingen brist på pengar för militären, men de utsatta har man inga slantar kvar för. Och gällande miljön och kulturen har du också rätt. Tack för kommentaren.
   h Juri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *