Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Sparkad säkerhetsrådgivare vill sjunga ut

31 mar , 2017, 06.12 juribonsdorff

 

Till er som knappast viker en så stor del av era liv till att följa med Presidents Trumps förehavanden, kan jag säga att den politiska pressen är fullkomligt uppslukad av att bevaka och gräva i de eventuella rysslandskopplingarna. De senaste dagarna har handlat mycket om Representanthusets utredning i frågan och misstankar om att underrättelseutskottets ordförande, i maskopi med Vita huset, försökt sabotera eller mörka utredningen.

Små bitar i pusslet har identifierats, men i det stora hela har storyn stampat på stället.
Ikväll kom dock en nyhet som är intressant. Michael Flynn, den nationella säkerhetsrådgivaren, som sparkades i februari har enligt Wall Street Journal sprungit till FBI och såväl Representanthusets som Senatens underrättelseutskott, som bägge utreder rysslandshärvan, och erbjudit sig att sjunga ut i utbyte mot rättslig immunitet, straffbefrielse.

Flynn fick alltså sparken när det avslöjades att han fört samtal med den ryska ambassadören i Washington under övergångsperioden från Trump till Obama. Trump hävdade alltid att Flynn inte gjort nånting tokigt, men han tvingades gå, sade man, eftersom han ljugit till vicepresident Pence när han intygade honom om att han inte fört dylika samtal.

Flynn är också mannen som fick betalt av den ryska RT-kanalen för att prata vid en gala i Moskva där han satt som hedersgäst bredvid Putin.  Dessutom har det framgått att han, utan att informera om det i enlighet med lagen, fick stora pengar av Turkiet för att jobba som deras lobbyist. Detta medan han var rådigare för Trump under kampanjen. Bland annat satt han på ett möte med annat amerikanskt före detta underrättelsefolk och grunnade på alternativet att genomföra en nattlig kidnappning av den turkiska predikanten Fethullah Gülen som den turkiska ledningen i Ankara anser ligga bakom kuppförsöket fiol.

Flynns advokat har inte sagt exakt vad Flynn lovat prata om, men antagandet är givetvis att det handlar om vad han vet om Rysslandskopplingarna.
Vi vet inte heller hur hans erbjudande har tagits emot av de utredarna organen. Det är inte alls söker att han får sin immunitet.

Det finns två slutsatser man kan dra av hans utspel. Antingen är han oroad över att bli åtalad för sin roll i härvan, vars omfattning och karaktär vi inte riktigt känner till ännu. Minns, vi har sett en massa rök, men ingen eld. Flynn kanske kan förse utredarna med elden och rädda sitt eget skinn i samma veva.

Och andra sidan kan han ha information som är fördelaktig för Trump. Orsaken att Flynn blev fast för att ha  diskuterat med den ryska ambassadören var att han snappats upp i samband med en avlyssning. Det är denna avlyssning som Vita huset ondgjort sig över och försökt vända uppmärksamheten på. Har han någonting som kan skada Obama och skydda Trump?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *