Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Megabomb med sprängkraft och politiskt budskap?

14 apr , 2017, 04.13 juribonsdorff

 

Bara en vecka efter robotattacken i Syrien skapar amerikanska militärgärder igen  rubriker världen över. Den här gången är det Afghanistan som är skådeplatsen och intresset är riktat mot en enda bomb istället för de 59 kryssningsmissilerna i Syrien.
För första gången någonsin använde det amerikanska luftvapnet sig på torsdagen av en konventionell jättebomb, GBU-43, som väger 10 ton. Det handlar om den största bomben som någonsin använts i krig om man utesluter atombomberna.

Enligt den amerikanska militärens uttalanden var bombattacken riktad mot Islamiska Statens krigare som för det mesta befinner sig i Nangarhar provinsen i den bergiga gränsen mot Pakistan och det var där man fällde bomben.

Det är mer än 15 år sedan elfte september attackerna ledde till kriget i Afghanistan, men fortfarande finns 8500 amerikanska soldater i landet. De amerikanska trupperna strider på två fronter tillsammans med afghanska styrkor mot Talibaner och IS.

Frågan är varför denna bombräd kom just nu. Den amerikanska militärens talesmän försökte betona att motiven var rent militära och att man försökte förstöra tunnlar och bunkrar som IS använder sig av i en allt högre grad.

Men spekulationer om övriga motiv var legio genast efter att nyheten spreds. Var det en hämnd för den amerikanska krigaren som dödades i regionen i strider för några dagar sedan? Eller var det ett led i en aggressivare militärstrategi i Vita huset? Det är ingen hemlighet att Trump vill ha den starkaste möjliga militären och under kampanjen sa han ofta att han vill bomba IS ”så in i helvete”. Själv antydde Trump inte att han personligen skulle ha gett ordern eller specifikt godkänt användningen av bomben. Men han försökte inte dölja, inför pressen i vita huset, att han var nöjd med beslutet att ta till den tyngsta av bomber.

Kan det ha varit en signal till Nordkorea som väntas står i beråd att genomföra ett nytt kärnvapentest, eventuellt så snabbt som på lördagen då nationen firar landsfadern Kim Il-sungs födelsedag? Trump har redan stationerat ett hangarfartyg och några andra krigsfartyg i vattnen runt den koreanska halvön.

-Jag vet inte om det är ett budskap till Nordkorea eller inte. Det kvittar. Nordkorea är ett problem som vi kommer att ta hand om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *