Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trump presenterar skattereform med rejält sänkt företagsskatt

26 apr , 2017, 06.40 juribonsdorff

 

Skattereformen är måhända inte en av de kampanjlöften som President Trump ordade mest om under kampanjen. Eller åtminstone skapade den inte så många stora rubriker. Men den har hela tiden varit en av hans och kanske speciellt det republikanska partiets största och viktigaste målsättningar.

Strategin var att först reformera Obamacare på ett sätt som skulle ha skurit ner de statliga utgifterna för hälsovården. Hade det lyckats hade det varit lättare att motivera dramatiska skattelättnader.

Men Obamacare skrotades inte, ännu åtminstone. Men Trump vill trots det avancera med skattereformen och idag väntas han presentera sina idéer.

Enligt uppgifter i amerikanska medier kommer förslaget att innehålla en dramatiskt nedskuren företagsskatt. Idag betalar företagen mellan 35-39 procent i skatt, men i en värld efter Trumps skattereform skulle alla företag, små butiker och fastighetsgiganter som Trumps eget företag, betala endast 15 procent i företagsskatt. Bland demokraterna kommer det förslaget om så stora skattelättnader för storföretag knappast att få mycket stöd.

Trump verkar däremot inte inkludera den importskatt som republikanerna i Kongressen skulle ha velat se. Det innebär att reformförslaget hotar att leda till ett betydande inkomstbortfall för den federala staten, åtminstone innan den, som man hoppas, leder till bättre köpkraft och stimulerad ekonomi.  I princip kommer republikanerna givetvis att ge företagsskattesänkningen sitt stöd, men ett eventuellt växande budgetunderskott kan vara svårare att hantera politiskt.

En kommentar

  1. Christian Conrad skriver:

    Skattereformen är måhända inte ETT av de kampanjlöften som President Trump ordade mest om under kampanjen.

    Artikeln syftar framåt på ”löfte”, som till skillnad från ”reform” är neutrum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *