Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps Comey-karusell spinner hårt

12 maj , 2017, 05.12 juribonsdorff

 

Jag skrev i HBL på onsdagen om hur nyhetsbomben om avskedandet av FBI-chefen James Comey kändes som ett politiskt jordskalv.

Inne i den politiska bubblan här på den amerikanska östkusten känns det som marken ännu inte slutat skaka.

Några punkter som behöver beröras.

New York Times publicerar onsdagkväll en artikel som beskriver en middag i Vita huset, sju dagar efter att Donald Trump svurit tjänsteeden. Vid bordet sitter endast den nya presidenten och den sittande FBI-chefen James Comey, som presidenten bjudit in. FBI-cheferna väljs till tio år långa mandatperioder för att vara så oberoende som möjligt.

Times säger nu i sin artikel, som baserar sig på FBI källor,  att Trump efter en del small talk frågar Comey om han tänker lova vara lojal mot honom. Comey vägrar ge ett dylikt löfte och svarar, enligt Times, att han lovar vara ärlig. Senare under middagen ska Trump ha upprepat frågan och fått samma svar.

Vita husets version avviker starkt från den New York Times presenterar. Enligt Vita huset var det Comey som initierade middagen där han bland annat intygade för Trump att denne inte är föremål för någon Rysslandsutredning.

Det är kännetecknande för den kaotiska politiska situationen i USA att två så olika versioner av en händelse cirkulerar.

Det går förstås inte att veta vilken typ av lojalitet Trump syftade på, men om New York Times har rätt, är det givetvis olämpligt att en president vars agerande och aktioner utreds av FBI ber om lojalitet av sagda organisationens chef.

Som jag sagt tidigare, det måhända ha funnits flera orsaker att avskeda Comey. Många demokrater ville göra det före valet när han ansågs ha skadat Clintons chanser att bli vald.
Men att sparka honom efter att det blivit offentligt att en FBI utredning med Trumps kampanj i centrum faktiskt pågår, grumlar till verkligheten på ett ovälkommet sätt. Och det påstådda lojalitetskravet vid middagsbordet gör inte saken bättre.

Den andra saken som tarvar ett par ord är processen som ledde till avskedandet av Comey.
På onsdagen sa vicepresidenten Pence, Vita husets talesman, och presidenetens rådgivare Kellyanne Conway att presidenten fattade beslutet på rekommendation av justitieministern och den biträdande justitieministern. Justitieminister Sessions, som har jävat sig från Rysslandsutredningen, har med andra ord sina fingeravtryck på uppsägningen av mannen som ledde just den utredningen…

Hur som helst. Man ville ge bilden av att Trump agerat utgående justitieministeriets rekommendation. På torsdag gav Trump dock en intervju för NBC där han sa att han hade sparkat Comey helt oberoende av rekommendationen. Två vilt skilda versioner från samma lag inom 24 timmar.

En annan märklighet var att man angett bristen på förtroende för Comey inom FBI som en orsak till sparken. På torsdagen svor den nya t.f. chefen för FBI emellertid att Comey är mer än väl omtyckt i FBI.

Han beskrev också den pågående Rysslandsutredningen som ”mycket signifikant” medan Vita huset dagen innan betraktade den som ”en av de minsta saker på FBI:s tallrik.”

Fortfarande finns inga konkreta bevis på att Trump eller Trumpkampanjen skulle ha begått några brott i förhållande till Ryssland. Ingen eld har hittats, och det kanske inte finns någon  överhuvudtaget, men rökbildningen är fortfarande fruktansvärt stark.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *