Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Förstod jag rätt? Erkände Trumps son just att han var beredd att ingå maskopi med ryska aktörer?

10 jul , 2017, 07.30 juribonsdorff

 

Förhastade slutsatser är inte bra. Många har varit lockade att dra sådana under de senaste månaderna, såväl om Trumps påstådda obstruktion av rättvisa och framförallt om Trump-kampanjens eventuella ljusskygga samarbete med Ryssland för att påverka valresultatet. Hittills har inget ”rykande vapen” hittats. Ingenting som obestridligt skulle visa att maskopi ingåtts i försöken att undergräva den amerikanska demokratiska valprocessen.

Jag vill inte påstå att det rykande vapnet nu definitivt hittats, men det skriftliga uttalandet som presidentens son Donald Trump Jr gav ut på söndagen får en att kippa efter andan..så häpnadsväckande är det.

Vi rekapitulerar.

På lördagen rapporterade The New York Times om ett möte mellan Trump Jr och en rysk jurist, Natalia Veselnitskaya, med kopplingar till Kreml. I ett pressmeddelande förklarar presidentsonen att mötet handlade om ett adoptionsprogram mellan Ryssland och USA, som lagts ner tidigare. I detta möte deltog också Jared Kushner, presidentens svärson och rådgivare, samt Paul Manafort som då var kampanjchef. Detta möte ägde rum i juni på 2016 strax efter att Trump säkrat sin kandidatur.

Men på söndagen lever storyn vidare i The New York Times som rapporterar att orsaken till att mötet ägde rum var att Trump Jr hade lockats med komprometterande information om pappa Trumps rival Hillary Clinton. Informationen, sades det, handlade om rysk finansiering av det demokratiska partiet och stöd till Clinton. Rapporteringen i New York Times baserar sig på tre källor som för närvarande jobbar i Vita huset  På söndagen ser Trump Jr sig tvungen att sätta ut ett nytt pressmeddelande där han inte alls förnekar rapporteringen utan i själva verket bekräftar den.

”I was asked to have a meeting by an acquaintance I knew from the 2013 Miss Universe pageant with an individual who I was told might have information helpful to the campaign.”

Jag ombads av en bekant att träffa en person som sades ha information som kunde vara nyttig för kampanjen, säger Trump Jr som snabbt också konstaterar att personen i fråga, den ovannämnda juristen, var osammanhängande, vag och tvetydig. Trump Jr drar slutsatsen att den nyttiga informationen inte existerar utan var blott en förevändning för att kunna diskutera adoptionsprogrammet och Magnitsky-lagen, som är en amerikanska lag som svartlistar ryska individer som anses vara skyldiga till mänskorättsbrott.

Det är detta som är det mest explosiva erkännandet. Trump Jr skriver:

“It became clear to me that this was the true agenda all along and that the claims of potentially helpful information were a pretext for the meeting.

Det blev klart för mig att detta var den egentliga agendan och att påståendena om potentiellt nyttig information var en förevändning för mötet, skriver presidentsonen, och fortsätter.

”The meeting lasted approximately 20 to 30 minutes. As it ended, my acquaintance apologized for taking up our time.”

Mötet varade 20-30 minuter and när det tog slut bad min bekant (som ordnat mötet) om ursäkt för att ha gjort anspråk på min tid, skriver Trump Jr.

Söndagens rapportering och Trump Jr:s ord är intressanta och explosiva av åtminstone två orsaker.

Det är svårt att låta bli att dra slutsatsen att Trump Jr gick till mötet i akt och mening att få skadlig information om Clinton av ryska parter, och att han var besviken för att den informationen inte infann sig. Att gräva upp smuts på din motkandidat är vardagsmat i USA, men att skaffa den från en främmade makt är någonting helt annat.

Samtidigt bekräftar rapporteringen att Trumps kampanjchef och nära rådgivare var på plats, det vill säga presidentens närmaste krets.

Med andra ord vet vi nu för första gången med säkerhet att Trumps närmaste krets träffat ryska aktörer med kopplingar till Moskva, i akt och mening att diskutera presidentvalskampanjen och hur den kunde påverkas. Visserligen blev det inte mycket av den diskussionen av allt att döma, men avsikten och viljan fanns, och det är av ytterst stor betydelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *