Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

New York Times: Trump ville ha kampanjsmuts om Clinton trots att det sades komma från den ryska regeringen.

11 jul , 2017, 07.31 juribonsdorff

 

Följetången kring mötet mellan Donald Trump Jr och den ryska juristen Natalia Veselnitskaya fortsätter.

Under veckoslutet rapporterade The New York Times att presidentsonen Donald Trump Jr träffat den ovannämnda ryska juristen sommaren 2016 i akt och mening att höra vad hon hade för information om Hillary Clinton som kunde vara skadligt för denne och nyttigt för Donald Trumps kampanj. Trump Jr bekräftade själv mötet, likväl som avsikten att höra om den komprometterande informationen.  Den informationen visade sig av allt att döma inte existera utan istället ville den ryska advokaten prata om andra frågor. Clinton var bara ett lockbete för att få audiens, hävdar Trump Jr. Men det intressanta var att Trump Jr medgav att han gick med på mötet för att det kanske fanns skadlig information att få från en rysk aktör. Trump Jr twittrade själv senare om hur han minsann inte är den första som intresserat sig för smuts om den politiska rivalen.

Men nu handlar det om smuts som eventuellt skulle ha kommit från ryskt håll, och att Ryssland misstänks för att genom olagligt dataintrång ha blandat sig i det amerikanska valet.

På måndagen rapporterar The New York Times vidare att tre källor, som man inte specificerar, hävdar att Trump Jr informerats före mötet om att den potentiella informationen om Clinton härstammade från den ryska regeringens försök att hjälpa fadern, Donald Trumps kampanj.

Om rapporteringen är sann tar den veckoslutets avslöjanden ett steg längre. Det skulle betyda att Trump Jr eventuellt var beredd att ta emot skadlig information om den ena kandidaten från en främmande stat.

Nu vet vi inte med säkerhet om någon information av betydelse utbyttes, all rapportering och Trump-kampanjens uttalanden, hävdar att det inte gjorde det. Men det viktiga är fortfarande Trump Jr:s avsikt att ta emot information som han eventuellt visste att kom från Ryssland.

Det som nu utreds officiellt av den oberoende utredaren Robert Mueller är huruvida Trump-kampanjen samarbetade med Ryssland för att påverka valresultatet. Maskopi. Inte ens de senaste avslöjandena bevisar det, men en del av ingredienserna verkar definitivt ha identifierats. Finns de resterande ingredienserna eller är det bara mycket rök utan eld? Svaret på den frågan kan dröja ett tag ännu.

Det är skäl att påpeka också att Moskva förnekat kännedom om denna ryska advokat och att hon själv förnekar att hon sprungit den ryska regeringens ärende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *