Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Ur dimman urskiljs sakta maskopins konturer

12 jul , 2017, 05.31 juribonsdorff

 

I månader har Donald Trump och hans administration hävdat att alla beskyllningar om ljusskyggt samarbete med Ryssland är absurt struntprat. Idag är det betydligt svårare för någon att trovärdigt påstå detta.
Donald Trump Jr:s e-posttråd skickar för närvarande chockvågor genom den politiska sfären där experter, politiker och journalister knappt kan tro sina ögon.

Trump Jr offentliggjorde enligt egen utsago e-posttråden för transparensens skull, men sanningen är den att The New York Times hade fått tag på meddelandena och stod i beråd att publicera dem. Det är alltid bättre att själv publicera den skadliga informationen är att låta den publiceras av någon annan.

Hur som helst visar meddelandena nu i klartext, svart på vitt, följande:

-Donald Trump Jr, ställde upp på ett möte som lovade honom skadlig information om Hillary Clinton.

-Trump Jr var medveten om att informationen var en del av Rysslands försök att påverka kampanjen till Donald Trumps fördel. Der sades klart ut i meddelandet och advokaten som skulle förse Trump Jr med informationen beskrevs i meddelandena som regeringens advokat.

-Trump Jr var beredd att använda sig av informationen. Han sa i meddelandena att om det visar sig vara det som utlovats ”älskar han det, speciellt i slutet av sommaren”. Det naturliga antagandet är att han såg framemot att använda informationen mot Clinton när den riktiga kampanjen skulle börja. När detta möte ägde rum hade ingendera kandidaten nominerats officiellt.

Till råga på allt tog Trump Jr kampanjchef Paul Manafort och rådgivaren och svärsonen Jared Kushner med sig på mötet. Han ansåg det med andra ord viktigt att Donald Trumps närmaste krets fick ta del av informationen. Huruvida Manafort och Kushner kände till all den relevanta förhandsinformationen innan mötet är inte klart.

Vad som egentligen sades på mötet finns det ingen säkerhet om. Det kan ha varit viktigt, men även om någon skadlig information inte presenterades är det viljan och avsikten att ta emot och använda information som förses av en främmande makt som är viktig. Och den viljan och avsikten går inte att ta miste på i e-posttråden.

Det är utredningarnas och juristernas uppgift att bedöma lagligheten i handlingen, men det är klart att det ser illa ut för Donald Trump Jr, och potentiellt också för Manafort och Kushner. Det har talats mycket om maskopi mellan Ryssland och Trump-kampanjen, utan att riktigt veta hur den kan tänkas ha sett ut. Nu får beskyllningarna betydlig klarare konturer.

Frågan är ifall kandidaten Trump visste om mötet? Hittills har man förnekat det, men halvsanningar har yttrats så många gånger redan kring denna fråga, att det är svårt att veta vad man ska tro på.

Det är värt att påpeka att Donald Trump Jr, i en tv-intervju förra sommaren, efter det omtalade mötet, med emfas avfärdade allt tal om ryska försök att hjälpa Trump som total nonsens. Det uttalandet kan nu klassas som en entydig och flagrant lögn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *