Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Republikanerna nere för räkning efter hälsovårdsfiasko

20 jul , 2017, 04.29 juribonsdorff

 

Det är ingen tvekan om saken. Evighetslöftet om att upphäva och ersätta president Obamas hälsovårdsreform har blivit en black om foten för republikanerna. Medan stödet för den tidigare så impopulära Obamacare-reformen fortsätter att växa, ligger republikanernas försök att introducera ett alternativ än en gång i spillror och partiets ledarskap, inklusive president Trump, är i desperat behov av ny kurs.

Det senaste bakslaget kom sent på måndag kväll då två republikanska senatorer från den konservativaste falangen meddelade i ett uttalande att man inte kommer att stöda förslaget från senatsledaren Mitch McConnell. Med det chockbeskedet förlorade McConnell den majoritet han behövde för att få lagen godkänd i senaten och utan de behövliga femtio rösterna återstod för honom endast att erkänna nederlaget och fundera på följande drag.

Efter att i sju år ha lovat skrota Obamacare kan republikanerna inte bara sträcka upp händerna och ge upp, men faktum är att få goda alternativ finns tillhanda. På tisdag morgon tog McConnell till orda i senatens plenisal och meddelade att han inom kort kommer att introducera ett lagförslag som upphäver Obamacare, men som istället för att genast ersätta det med någonting nytt, skulle ge lagstiftarna en tidsfrist på två år för att arbeta fram en ny hälsovårdsmodell. I praktiken är det som att sätta en bomb under Obamacare med en två år lång stubintråd.
Det här är en strategi som diskuterades redan när Trump blev president, men han själv och andra ledande republikaner insisterade på att upphävandet och ersättandet skulle göras på en och samma gång. Nu när det inte har lyckats vill man åtminstone visa att man håller en del av sitt löfte.
Problemet med den här modellen är att det inte är säkert att den heller får tillräckligt med stöd vid en omröstning.  Den riskerar också att sprida stor osäkerhet på den existerande sjukförsäkringsmarknaden, som redan nu satts i gungning av all osäkerhet. Dessutom finns ingen garanti för att man lyckas enas om en modell under de kommande två åren, och om man spränger upp Obamacare utan en ersättande plan kan konsekvenserna bli drastiska. Enligt kongressens egna uträkningar skulle 32 miljoner mänskor förlora sin sjukförsäkring och premierna fördubblas under en period på tio år. Politiskt låter det som rena självmordet.

President Trump gav på tisdag morgon sitt stöd till McConnells nya strategi, även om han också sa att Obamacare borde lämnas åt sitt öde och låta kollapsa under sin egen vikt. För Trump är situationen pinsam. Under kampanjen lovade han skrota Obamacare och ersätta det med ett bättre alternativ med större valfrihet och trygghet och med mindre kostnader. Inget av löften har infriats. Det är uppenbart att Trump inte bryr sig om hälsovårdsreformens besvärliga detaljer – han har ännu aldrig offentligt på allvar diskuterat substansen i sin reform. Men han bryr sig om politiska segrar och för närvarande finns ingen sådan att få på hälsovårdsfronten.

Republikanernas situation försvåras ytterligare av att Obamacare nu är populärare än någonsin. Även med dess uppenbara problem har lagen gett fler mänskor än tidigare tillgång till sjukvård. De republikanska modellerna skulle radera den framgången med ett vagt löfte om att priserna kommer att bli rimligare för alla i deras modell. Det är inte en produkt som är lätt att sälja till det amerikanska folket eller ens de republikanska lagstiftarna, som inom sina egna led omfattar varierande ideologiska värdegrunder. Kampen om Obamacares överlevnad är inte över, men just nu är oddsen inte på republikanernas sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *