Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

I oroliga tider är Trumps fokus på villovägar

12 okt , 2017, 10.51 juribonsdorff

 

Det kan inte hjälpas men, det känns en aning otryggt i USA just nu. Det har varit lite mycket  på sistone.. Orkanen Harvey som vände upp och ner på samhällen i Texas. Irma som gjorde det samma i Florida. Maria som körde över Puerto Rico som en ångvält. Våldsamma skogsbränder i Kalifornien.  Och förstås de obegripliga vansinnesdådet i Las Vegas. I samtliga fall har mänskors liv kapats av abrupt eller på ett oåterkalleligt sätt förändrats.

Det är kanske just mot den här bakgrunden som det som sker i Vita huset just nu känns extra olustigt. Det finns en växande känsla av att Trump eventuellt smider planer för en militär lösning på Nordkoreakrisen. Häromdagen kom den konstiga incidenten i Vita huset dit han bjudit alla de högsta militärledarna med fruar på middag. Utan förvarning kallade han in den närvarande presskåren till vilken han beskrev det festklädda militärsällskapet som ”lugnet före stormen”. Samtidigt har hans militära rådgivare igen briefat honom om militära optioner i Nordkorea.

Och utöver Nordkorea, på torsdag eller fredag, väntas Trump meddela att han vägrar certifiera Iran-avtalet, någonting som ska göras med tre månaders mellanrum. Trump väntas förklara att avtalet, som experter anser att hindrar utvecklandet ett iransk kärnvapen, inte är i USA:s intresse.  Om det sker faller frågan i kongressens famn, som kan välja att göra ingenting eller dra USA ur avtalet. Vi vet med andra ord inte konsekvenserna av Trumps beslut, men det är givet att det är ett hasardspel med en internationell säkerhetspolitisk fråga som kan riskera en farlig eskalering i framtiden.

Med dylika utmaningar skulle man hoppas att Trump var helt fokuserad på att hitta den rätta strategin. Den rätta handlingsplanen. Men istället har Trump under den senaste tiden ägnat sig åt ett helt osannolik ordkrig med Senator Bob Corker som råkar vara ordförande för senatens utrikesutskott. Corker sa först i en intervju att ministrarna Tillerson och Mattis, och stabschefen Kelly är männen som just nu skyddar landet från kaos. En känga mot Trump med andra ord.

Trump svarade med att i en tweet kalla Corker för ynkrygg. Corker svarade med samma mynt och kallade Vita huset ett ”dagis för vuxna”. Corker gav sedan en intervju till New York Times där han sa att Trump oroar honom, och att han befarar att Trump kan sätta nationen på ett spår mot ett tredje världskrig. Märkväl, att Corker är republikan och utrikesutskotetts ordförande. Högst respekterad med andra ord. Den stora skillnaden är att han valt att inte ställa upp för omval nästa år och är med andra ord fri att tala ut. Och det gör han med besked.

Utöver detta har Trump varit upptagen med att utmana sin utrikesminister till ett intelligenstest. Bakgrunden är NBC:s rapport om att utrikesminister Tillerson i somras kallat Trump ”tokstolle” på ett officiellt möte. Offentligt har Trump sagt han har en bra relation med Tillerson, medierapporter säger att han är ursinning. Han ansåg också att ett intelligenstest kunde vara på sin plats för att visa vem som är den riktiga tokstollen. Vita huset hävdar att det hela var ett skämt. På onsdagen sa presidenten dock att han och Tillerson har visa skillander i attityderna, och att i slutändan är det presidentens attityd som avgör. Trump tycker att Tillerson är för mjuk. Tillerson vill stanna kvar i Iran-avtalet och hålla dörren öppen för samtal med Nordkorea. Men som Trump sa, det är presidentens attityd som avgör, och det är just den attityden vi behöver oroa oss för just nu.

 

 

En kommentar

  1. Mike Johnson skriver:

    …otryggt i USA? … aldrig kännts bättre genom att vi har en president som leder och struntar i opinionsmätningarna ….och i synnerhet om vi får lite skattereferm här på sen hösten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *