Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumpsk teater i Rosenträdgården

17 okt , 2017, 06.00 juribonsdorff

 

Det kändes som ett stycke klumpig teater när President Trump och senatens republikanska ledare Mitch McConnell trädde fram inför kamerorna i Rosenträdgården på måndagen. Trump och McConnell hade skrivit ett manus om vänskap.

Trump: ”Vi har varit vänner länge”

McConnell:”Jag vill understryka det som presidenten konstaterade. Vi har samma agenda. Vi har varit vänner och bekanta en lång tid. ”

Trump:” Vi är, anser åtminstone jag, närmare varandra nu än någonsin tidigare”

McConnell:”Vi skriver inte pressmeddelanden varje gång vi har en diskussion, men vi pratar ofta under veckosluten om de utmaningar som vi står inför.”

Trump:” Relationen är jättebra. Vi kämpar för samma saker.”

McConnell:”Det presidenten och jag vill säga idag är, vad ni än skriver, att vi är totalt eniga om agendan.”

Trump;” Avslutningsvis, min relation till denna gentleman är enastående.”

Hmm..vad tycker ni? Lite tjockt kanske? Speciellt om man beaktar det faktum att alla dessa repliker avfyrades innan att en enda fråga hade ställts av den närvarande presskåren. Trump och McConnell gav frivilligt ifrån sig all denna kärlek och respekt för varandra. Ingen kan klandra en för att bli aningen misstänksam. Och visst, det är precis som ni kanske gissade! I själva verket tycker herrarna inte alls om varandra. I somras rapporterade de amerikanska medierna om ett telefonsamtal mellan herrarna som antagit relativt ociviliserade former.

Trump tycker inte om McConnell för att denne  inte kunnat ge Trump de politiska segrar i kongressen har törstar efter. Trump  har också offentligt beskyllt McConnell för de politiska nederlagen, främst bland dem, hälsovården. McConnell har däremot kontrat, likaså offentligt, genom att beskylla presidenten för att ha orimliga förväntningar.

Men nu plötsligt håller dom varandra i handen och sjunger kärleksduetter i eftermiddagssolen. Om det inte är kärlek, så varför gör dom det då? Svar: Den politisk kalkyl krävde det.

Trump och McConnell bär på Obamacare nederlagets tunga kors och båda herrarna behöver desperat ro i hamn skattesänkningar och en skattereform. Det är det andra stora löftet och det måste helt enkelt uppfyllas. Trumps ego tål inte fler förluster och McConnell är rädd om republikanernas majoritet i kongressen när det blir val nästa höst. Rädslan stärks av att det finns en fiende på krigstid. Steve Bannon, den förre Trumprådgivaren och arkitekten bakom den ekonomiska nationalismen som Trump driver, har sedan han lämnade Vita huset svurit att föra krig mot det republikanska etablissemanget. Bannon anser att det gamla gardet vägrar hjälpa Trump att få sin agenda igenom eftersom de inte på riktigt vill se en förändring i Washington DC. Därför vill Bannon nu mobilisera radikala republikanska kandidater till valet nästa höst. För McConnell är detta en mardröm eftersom han anser att den typens radikala kandidater har det svårare att bli valda än traditionella republikaner.

Det pågår ett låg-intensivt krig bland republikanerna som kan blossa upp till en högre intensitet när som helst. Därför är det nödvändigt att Trump och McConnell visar enad front mot väljarna och framförallt mot de övriga republikanska lagstiftarna. Budskapet är klart. Rättning i leden! Skattereform är ett måste!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *