Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps långkörare haltar och hostar men vägrar stupa

18 okt , 2017, 07.08 juribonsdorff

 

Tisdagen var fartfylld i den politiska världen i Washington DC.

I stort sett samtidigt på eftermiddagen landade två nyheter som starkt anknyter till Trumps presidentskap.

Först frös en domstol i Hawaii Trumps tredje version av det inreseförbud som skapade kaos och kontroverser under de första veckorna av presidentskapet. Ni minns? Det kallades också muslimförbudet och stoppades snabbt av domstolarna som misstänkte att det var grundlagsvidrigt eftersom det ville hindra invånare från sex muslimska länder att resa till USA, även för dem som hade permanent uppehållstillstånd. Eftersom denna version inte höll för juridisk granskning, kom version nummer två lite senare  och i den var de personer som hade permanent uppehållstillstånd, det så kallade gröna kortet, undantagna. Denna stoppades också i domstolar på lägre nivå innan Högsta domstolen gav tillfälligt grönt ljus. Samtidigt bestämde Högsta domstolen att personer med nära familjemedlemmar dock måste få inresetillstånd. Den tredje varianten kom i september och i den hade Trump utökat förbudet att gälla, förutom för de ursprungliga sex muslimländerna, också för Venezuela, Chad och Nordkorea. Nu skulle förbudet vara permanent eller gälla så länge som länderna i fråga inte kan anses ha tillräckligt bra koll på sina medborgare. Detta tredje förbud skulle alltså träda i kraft idag på onsdagen, men nu har också den blockerats av Hawaiidomaren som fortfarande anser att förbudet diskriminerar. Trump kommer säkert att överklaga igen. Det slutliga avgörandet i den här dragkampen kommer sannolikt från högsta domstolen, men fråga mig inte när.

Den andra nyheten gällde hälsovården. Republikanerna har ju gjort otaliga, misslyckade försök att ersätta Obamacare med en republikansk version av hälsovårdsreformen. Eftersom de gått bet på uppgiften och Trump är förbannad över det, gick han själv förra veckan till sin presidentiella verktygsback och underteckande några order som bland annat fryser alla federala subventioner till försäkringsbolagen. Det handlar om de subventioner som hållit försäkringspremierna konstgjort låga för att låginkomsttagare ska ha råd med dem. Det var som att sätta en tickande bomb under Obamacare. Men nu, hör och häpna, har en demokrat och republikan i senaten, Patty Murray och Lamar Alexander, enats om en temporär fix för som möjliggör att subventionerna fortsätter till försäkringsbolagen. Med andra ord kan försäkringarna för låginkomsttagare fortsätta på samma nivå. För att få detta tvingades demokraterna utöka delstaternas rätt att självständigt reglera vissa saker i Obamacare. Men även denna lilla fix behöver godkännas i senaten och i skrivande stund är det oklart om den har tillräckligt stöd. Trump signalerade sitt stöd igår, men kritiska röster höjdes från republikaner som inte vill rösta för nånting som ser ut att hålla Obamacare vid liv.

Jag vet att detta är komplicerat, men det är viktigt och de kommer att hänga med länge.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *