Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Från spekulationer till åtal – Rysslandsutredningen in en ny fas.

30 okt , 2017, 04.47 juribonsdorff

 

Efter månader av pressrapporter om kontakter mellan Trumpkampanjen och Ryssland, och efter ett oändligt antal spaltmetrar om potentiell maskopi mellan den dåvarande kandidaten och ryska representanter, står Rysslandssagan inför ett nytt och betydande kapitel. Det är dags att gå från spekulationer till bevisföring och fakta.

CNN avslöjade på fredagen, och nyheten har inte dementerats, att en federal åtalsjury gett grönt ljus för det första åtalet eller åtalen. Det finns med andra ord nu en stark misstanke om ett brott. En misstanke som grundar sig på bevis som landets skarpaste brottsutredare samlat. De politiska åsikterna styr inte längre diskussionen.

Vems namn som står i det förseglade åtalsbrevet har hållits hemligt trots att vi vant oss under de senaste månaderna att all information läcker ut på förhand. Enligt rapporter i medierna kan den åtalade personen gripas redan idag.

För att friska upp minnet..

Efter att President Donald Trump i våras avskedade FBI-chefen James Comey, mannen som var i färd med att utreda Rysslands inblandning i det amerikanska president valet, utnämnde den biträdande justitieministern Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Bob Mueller till specialutredare med två specifika uppdrag. Dels skulle han utreda Rysslands roll i valet och eventuellt samarbete med Trumpkampanjen, men också huruvida det förekom obstruktion av rättvisa när Trump sparkade James Comey.

Vi vet alltså inte vem eller vilka som blir åtalade, men det finns kvalificerade gissningar. I de flesta fall nämns Paul Manafort och Michael Flynn. Manafort är en gammal räv i det politiska spelet Washington och han jobbade en kort tid som Trumps kampanjchef under sommaren 2016. Flynn var Trumps utrikes- och säkerhetspolitiska rådgivare under kampanjen och i några få veckor president Trumps nationella säkerhetsrådgivare. Flynn fick snabbt sparken när det framgick att han ljugit för vicepresidenten om sina möten med den ryska Washington-ambassadören Sergey Kislyak.

Vi vet att dessa herrar varit under utredning och vi vet att Manaforts hemdörr sparkades in av agenter en natt i somras i en polisräd. Bägge herrar har jobbat i en något ljusskygg värld som lobbare för utländska regeringar. Manafort för Ukraina och Flynn för Turkiet. Vi vet också att båda haft problem med att frivilligt uppge dessa uppdrag i tid till vederbörande myndigheter.

Om det handlar om Manafort och Flynn, är det inte alls säkert att åtalen handlar om maskopi mellan Trump kampanjen och Moskva. Dessa individer kan eventuellt åtalas för brott som inte har direkt att göra med Trump eller hans kampanj. Vi får helt enkelt vänta och se.

Hur som helst är situationen ytterst besvärlig för Vita huset. Trump och hans talesmän och kvinnor, har under de senaste dagarna skrikit sig hesa, bildligt talat, om hur det hela är en häxjakt och hur den verkliga maskopin fanns mellan Hillary Clinton, det demokratiska partiet och Ryssland. Trump har upprepade gånger försökt misstänkliggöra en affär som skedde under Clintons period som utrikesminister där ett statligt ryskt företag köpte ett amerikanskt företag som ägde uranfyndigheter i USA. Trump har också ordat högljutt om färska avslöjanden om att det var demokrater som betalade den födde detta brittiske spionen som sammanställde den kontroversiella dossiern som påstod att Ryssland besitter komprometterande information om Trump.
Om åtal faktiskt publiceras idag eller denna vecka kommer Trumps försök att avleda uppmärksamheten tillintetgöras av det nya skedet i Rysslandsutredningen. Det värsta för republikanerna är att potentiella åtal också kommer precis när man står i beråd att offentligöra innehåller i den stora nya skattelagen som republikanerna, och President Trump, innerligt behöver få godkänd. Hur som helst står vi igen inför en hisnande spännande vecka i amerikansk politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *