Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps skattelag gav Obamacare en spark i skrevet – men hälsovårdslagen står trots allt kvar.

21 Dec , 2017, 07.22 juribonsdorff

 

Igår var en bra dag för Donald Trump. Även om effekterna av presidentens stora skattereform och skattesänkningarna kan debatteras, är det utan tvekan en politisk seger som ger hans första år som president ett nytt skimmer.

Segerns sötma förstärktes av att Trump i samma veva lyckades ge hans favoritfiende, Obamacare, en rejäl käftsmäll.

-Vi har i praktiken skrotat Obamacare, sa Trump inför pressen när hans regeringen samlades till möte i Vita huset.

Det är minst sagt en grov överdrift, men visst fick Obamacare sig en törn.

Det det handlar om är att Trump efter två misslyckade försök att på riktigt häva hela Obamas hälsovårdsreform, lyckades få en skrivning in i skattelagen som stryker det som kallades för  ” the individual mandate” i Obamacare.

The individual mandate innebär att alla som inte får sin sjukförsäkring genom sina arbetsgivare är tvungna att köpa en försäkring vare sig de vill eller inte, eller betala en straffavgift. Tanken är att också de unga och friska ska delta i den gemensamma potten för att undvika att försäkringarna för de övriga blir för dyra.

Mandatet kommer att finnas kvar, men Trump har nu alltså avskaffat möjligheten att straffa den som ändå vägrar köpa en försäkring.

Övriga centrala delar av Obamacare står kvar även om Trump och republikanerna i kongressen gör sitt bästa för att nagga reformen i kanterna.

Men Trumps drag har konsekvenser för amerikanerna. Kongressens budget avdelning har räknat att fyra miljoner amerikaner skulle förlora sin försäkring under det första året eftersom de inte skulle ha råd med de stigande priserna. Och ännu fler under kommande år.

Men i Trumps plan kommer republikanerna att ersätta Obamacare med någonting nytt som ökar konkurrensen och gör försäkringspremierna mer skäliga till priset. Om Trump har rätt blir han sannolikt geniförklarad, medan det motsatta resultatet ger demokraterna ett användbart vapen i de kommande valen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *