Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Fyra ögonblick som blottade Trump

1 jan , 2018, 00.04 juribonsdorff

 

Vid nyår är det ju brukligt att sammanställa en massa listor som beskriver det gångna året. Trumpvakten följer givetvis seden med sin egen förteckning över några av de mest betydelsefulla ögonblicken under Trumps första presidentår. För att precisera..det här är en förteckning över ögonblick som avslöjade mycket om en hurudan president Donald Trump ville vara. En förteckning med hans framgångar och bakslag kommer senare.

1. Det första ögonblicket är installationen av presidenten, eller närmare bestämt det som hände genast efter, när Trump skickade ut sin pressekretare Sean Spicer för att ljuga världen rakt upp i ansiktet om hur åskådarskaran i Washington DC var den största någonsin, fast det var klart och tydligt för hela världen att betydligt färre mänskor var på plats än när Obama svor sin tjänste-ed. Dag ett visade att Trump ansåg att lögner utan problem kan höra till en presidents arsenal.

2. Det andra ögonblicket där Trump visade sina kort på ett betydande sätt var när han gav FBI chefen James Comey sparken i maj. Till en början försökte man motivera avskedandet med andra orsaker, men Trump själv medgav snabbt att det var Rysslandsutredningen. Med andra ord visade Trump att han inte tvekar att använda sin presidentmakt för att undergräva de demokratiska institutionerna och processerna om de hotar hans maktposition.

3. Det tredje ögonblicket där konturerna av Trump blev tydligare kom kom när Trump under pompa och ståt meddelade i Vita huset att USA lämnar Parisfördraget, det vill säga den internationella klimatöverenskommelsen. Det blev då klart att Trump menar allvar med sin isolationistiska världssyn och att han verkligen struntar i klimatförändringen.

4. Det fjärde ögonblicket som lärde oss mycket om Trump kom när öppet nynazistiska och rasistiska grupperingar drabbade samman med antifascistiska demonstranter i Charlottesville. Efter att en ung man med flit körde rakt in bland de antifascistiska demonstranterna och dödade en ung kvinna, dröjde Trump med sitt fördömande. När det väl kom drog han likhetstecken mellan båda grupperingarna. ”Det finns fint folk i båda lägren” ansåg han.

Fyra ögonblick som tecknar en bild av en president med rasistiska undertoner som föga respekterar demokratiska institutioner, sanningen, vetenskapen eller internationellt samarbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *