Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Tillbaka från jullovet tar Trump sikte på nya mål

3 jan , 2018, 06.53 juribonsdorff

 

När den första årsdagen för Trumps installation närmar sig om ett drygt par veckor kommer det att skrivas mycket om vad han gjort och låtit bli att göra, vad han lyckats och misslyckats med. Men innan det är det skäl att ta en titt på vad han ska ta itu med nu, när arbetet åter startar i den amerikanska huvudstaden. Trump själv kom hem på måndagen från sin jul- och nyårsvistelse i sitt residens i Palm Beach, och idag återvänder kongressen till sitt arbete.

Hela det republikanska lägret med Trump i spetsen känner sig bra till mods efter att man lyckades ro i hamn skattesänkningarna i december. Med den medvinden i ryggen vill man ta sig an de följande utmaningarna. Och det finns många.

1. Alldeles först står man inför ett bekant problem som man hittills bara åtgärdat med kortfristiga lösningar. Finansieringen av den federala statsapparaten upphör den 19 januari ifall man inte kommer överens om en ny budgetuppgörelse. Om finansieringen upphör betyder det att statsapparaten stängs partiellt ner, vilket är potentiellt politiskt mycket impopulärt. Ingetdera partiet  är speciellt piggt på detta alternativ, men demokraterna är fast beslutna på att använda tillfället för att försöka pressa ur republikanerna så många eftergifter som möjligt.

Republikanerna vill trygga finansieringen av militären, men för att demokraterna ska gå med på det vill dom ha en överenskommelse som tryggar de så kallade ”drömmarnas” fortsatta lagliga status i landet. Drömmarna är omkring 700 000 till antalet och de består av unga papperslösa som tagits illegalt till USA av sina föräldrar. Obama gav dem rätt att studera och arbeta lagligt, men Trump har tagit rätten ifrån dem. Demokraterna kräver nu ett avtal som tillåter dem att stanna kvar i det landet som för många av dem är det enda de känner till. Trump har i sin tur sagt att han vill ha pengar för sin gränsmur i gengäld för ett avtal. I denna fråga finns faktiskt en deadline i mars men demokraterna vill koppla drömmarnas öde till finansieringen av militären.

Utöver detta vill demokraterna ha åtgärder för att stabilisera Obamacare. Trump drog bort subventionerna till försäkringsbolagen och utan nya stabiliseringsåtgärder hotar priset på premierna att skjuta i höjden.

Demokraterna vill också trygga långtidsfinansieringen för CHIP som är ett hälsovårdsprogram riktat till barn i familjer som inte är de fattigaste men som ändå inte har råd med privata sjukförsäkringar.

Detta är bara några av de frågor som står i vägen för en överenskommelse.

2. Om man klarar av budgettvisten kan Trump börja fokusera på nästa stora mål efter skatterna. Det kan tänkas vara till exempel ett stort infrastrukturpaket för att reparera och modernisera landets nedgångna vägar, järnvägar, broar och flygfält. En plan för hur det ska göras väntas mot slutet av januari, lagom till State of the Union talet. Trump själv har sagt att infrastrukturplanen kommer att vara den lättaste av alla utmaningar. Inget föds lätt i kongressen, men det stämmer att alla är intresserade av att fixa de vägar och broar som aldrig borde existera i ett av världens rikaste länder.

3. Trump har också visat en vilja att tackla Obamacare på nytt, men denna gång med input från båda partierna. Men det kan bli svårt eftersom republikanerna vägrar ”reparera” medan demokraterna vägrar ”ersätta” Obamacare.

4. Stärkt av segern med skatterna vill republikanerna i Representanthuset också gå åt det som kallas ”entitlement programs” det vill säga Medicaid och Medicare. Medicaid är den statliga hälsovården för de fattigaste i samhället och Medicare är dito för åldringar. Dessa program kostar för mycket och kommer att köra USA i konkurs om de inte reformeras anser republikanerna. Men Mitch McConnell, republikanernas ledare i senaten, har sagt att det finns noll chans att de här reformerna kan köras igenom i senaten där republikanerna nu har en majoritet på endast två röster. I representanthuset är ivern större att försöka.

5. Utöver detta har Trump krisen i Nordkorea att tampas med. Båda ledarna skryter med sina respektive kärnvapenknappar. Det låter som ett skämt men är allt annat än det. Krisen har eskalerat och risken för militära åtgärder är större än tidigare.

Med andra ord har Trump fullt upp med gedigna utmaningar medan Rysslandsutredningen fortfarande tuffar på mot ett okänt mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *