Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Från kärlek till hat – Trump och Bannon slår bisarra rallarsvingar mot varandra

4 jan , 2018, 05.41 juribonsdorff

 

Om du trodde att 2018 skulle bli ett lugnare år när det gäller Donald Trump tog du helt fel. Plötsligt, utan förvarning, briserade en veritabel nyhetsbomb på onsdagen då häpnadsväckande explosiva citat tillskrivna Donald Trumps före detta chefsstrateg i Vita huset, Steve Bannon, publicerades i ett flertal medier. Citaten härstammar från en bok av författaren Michael Wolff som den brittiska tidningen the Guardian hade fått tag på först.

Det mest explosiva citatet som Bannon kommer med i boken handlar om det kontroversiella mötet i Trump Tower sommaren 2016 då en rysk jurist som sades ha kopplingar till Kreml träffade Donald Trump Jr, presidentens svärson Jared Kushner och kampanjchefen Paul Manafort. Trumps folk kom till mötet i tron om att den ryska parten skulle ha ”smuts” på Hillary Clinton.

I boken hånar Bannon först dessa herrar för att vara så korkade att de kommer till mötet utan en jurist.

Därefter kallar han mötet opatriotiskt och till och med förrädiskt och undrar hur det är möjligt att ingen ringde FBI efter sammanträdet.

Citatet är anmärkningsvärt eftersom Trumps läger hela tiden hävdat att mötet var fullständingt odramatiskt och normalt i kampanjsammanhang.

Här är båda citaten:

“Even if you thought that this was not treasonous, or unpatriotic, or bad shit, and I happen to think it’s all of that, you should have called the F.B.I. immediately

“The three senior guys in the campaign thought it was a good idea to meet with a foreign government inside Trump Tower in the conference room on the 25th floor — with no lawyers. They didn’t have any lawyers:

Vidare säger Bannon i boken att det är otänkbart att Trump Jr inte skulle ha pratat med sin far, presidentkandidaten om mötet. Hittills har man hävdat att Trump hölls helt utanför allt som hade med mötet att göra.
Trump ska enligt Vita huset har reagerat med vrede och avsky när han hörde om citaten och han gav snabbt ut ett skriftligt uttalande som sannolikt saknar motstycke i modern amerikanska politik.Trump skrev att Bannon, när han fick sparken i somras, inte bara förlorade sitt jobb utan också tappade sitt förstånd. Detta är alltså presidenten som talar om sin före detta chefsstrateg.

Till saken hör att Trump kommunicerade med Bannon upprepade gånger under hösten efter att den kontroversielle strategen lämnat Vita huset. Med andra ord, om man får tro Trump, efter att han tappat förståndet. Man kan ju fråga sig varför presidenten använder tid till att prata med en sådan.
Hursomhelst, Trump gjorde också sitt yttersta för att i meddelandet förringa Bannons roll i Vita huset, trots att han officiellt getts samma status som stabschefen, som är den näst viktigaste positionen i Vita huset. Trump gillade aldrig den uppmärksamhet som Bannon fick som hjärnan bakom kampanjen och segern. Bannon har tillskrivits rollen som ideologen bakom den ”ekonomiska nationalism” som Trumps administration sagt sig förespråka.

Men även med dessa friktioner har Trumps och Bannons relation uppfattats som god. Ända tills nu.
Varför Bannon sagt det han sagt är svårt att veta, men faktum är att konflikten kan ha vissa politiska konsekvenser.

Först och främst måste man fråga sig om Bannon kommer att släppa loss Breitbart News och rikta all den mediamakt den högervridna nyhetsorganisationen har mot Trump. Det känns kontraproduktivt eftersom Trump är den bästa chansen för Bannon att främja sina egna politiska mål, men efter allt som framkommit idag är ingenting uteslutet.

Den andra konsekvensen har att göra med mellanårsvalet i höst. Det republikanska etablissemanget med senateledaren Mitch McConnell i spetsen har varit livrädda för Bannons inflytande i kandidatuppställningen. Bannon är nämligen känd för att stöda republikanska frifräsare med mer excentriska och mindre rumsrena åsikter. Sådana som får en viss del av väljarna entusiastiska men som tenderar att vara mer svårsmälta för moderata republikaner, och därför svårare att få invalda.

Nu är det garanterat att Trump inte lyssnar på Bannon längre och det kan betyda att Bannons makt minskar när han blir avskydd av hela Vita huset. Etablissemanget har nu fått Trump på sin sida i maktkampen med Bannon och det kan att förena och gynna partiet.

En intressant och obesvarad fråga är dock vem Trumps ”bas”, den hängivna kärnan som förblivit presidenten lojal under det första året, kommer att följa. Såväl Trump som Bannon är den skarans ledstjärnor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *