Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trump som demokrat och andra märkvärdiga nyheter från en otrolig onsdag..

1 mar , 2018, 07.24 juribonsdorff

 

Det är inte en ny upplevelse. Jag har sett det här förut, men varje gång det händer skakar jag ändå på huvudet och undrar om jag drömmer. Under vilken som helst annan presidentadministration hade en av dagens nyheter varit stor. I Trumps tidevarv är var och en av dem relegerad till en i mängden.

Här är dagens nyhetsskörd i kort (eller kanske trots allt ganska långt) format.

Hope Hicks avgår

Ni kanske aldrig har hört namnet Hope Hicks. Det må vara er förlåtet. De flesta amerikaner har ingen aning om vem hon är. Men nyheten om hennes avgång från posten som Vita husets kommunikationschef är ändå en bomb. Hicks, trots at hon endast är 29 år gammal, är en av Trumps absoluta favoritrådgivare. Hon har hållit i trådar i kulisserna sedan presidentkampanjens första dag. Hon kallas för Trumpviskaren eftersom hon alltid haft hans öra och fulla förtroende. Hennes kontor var precis bredvid presidentens. Officiellt lämnar hon Vita huset för att fullfölja andra utmaningar. I verkligheten vet vi inte varför hon avgår. På tisdagen frågades hon ut i åtta timmar inför underrättelseutskottet i representanthuset. Hon erkände att hon ibland tagit till vita lögner, men aldrig om Ryssland, hävdade hon.

Med hennes avgång har cirkeln av Trumps betrodda, frånsett familjen, Ivanka och Jared, krympt till nästan ingenting. Frågan är hur detta kommer att påverka presidentens humör och agerande.
En liten fotnot..det torde vara den femte kommunikationschefen som avgår på lite mer än ett år..

Trump tar demokraternas parti i vapenfrågan. Va?

Jo, presidenten gjorde en klassisk Trump igår då han kallade in kamerorna till sitt mötesrum där han bänkat ned folkvalda lagstiftare från båda partier och kamrar. I en timme, i live tv, diskuterade han sedan åtgärder för att bekämpa skolskjutningar.

Till allas stora förvåning, inte minst de republikanska deltagarnas, lät Trump mitt i allt som en demokrat. Han talade om att han vill ha ett stort och omfattande lagförslag med rejäla åtgärder.  Till exempel meddelade han att han vill se att åldern för inköp av vissa gevär ska höjas från 18 – 21. Han ville att bakgrundskontrollerna ska börja gälla också privata försäljare på vapenmässor och försäljare på internet. Bägge förslag är röda skynken för republikanerna och NRA och i mötesrummet hade republikanerna svårt att hålla god min. När Trump sedan talade om att han vill ta vapnen av mentalt sjuka utan att ge dem något rättsskydd måtte Trump plötsligt ha sett ut som rena djävulen för republikanerna. Att ta någons vapen är ju just vad man alltid skrämde med att Obama skulle göra om man gav honom lillfingret.

Kronan på verket var när Trump sa till sina partikamrater att ”ni är rädda för NRA”. Efter mötet var alla förbryllade. Men demokraterna ska inte öppna champagneflaskorna ännu, för sanningen är den att Trump mycket väl kan vissla på en ny melodi imorgon. Det har hänt tidigare.

En liten fotnot. Dick´s Sporting Goods, som är en stor butikskedja, har bestämt sig för att sluta sälja halvautomatiska gevär av militärt stuk. Stöder du striktare vapenlagar är det en liten seger att notera.

Kushners etiskt obekväma sits

Jag skrev igår om rapporter som gjorde gällande att främmande makter ville manipulera presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner. En av orsakerna till att man hoppades kunna göra det var de trassliga affärer och ekonomiska trubbel det kushnerska fastighetsbolaget befinner sig i. Nå, idag rapporterar New York Times att Kushners bolag fått ovanligt stora lån, 184 och 324 miljoner dollar, av banker och finansinstitut vars chefer hade ett flertal möten med Kushner i Vita huset. Inga bevis finns på att lånen skulle ha diskuterats vid mötena, men det ser ju onekligen skumt ut. Det är av denna orsak alla experter råder samtliga högt uppsatta anställda i presidentadministrationen att göra sig kvitt sina ekonomiska bindningar innan man tar emot ett jobb i Vita huset. Det är en princip som denna administration inte har ansett sig behöva besvära sig med.

Trump mobbar sin justitieminister på twitter

Onsdag morgon skjuter Trump iväg en ny tweet där han i praktiken idiotförklarar Jeff Sessions. Sessions? Jo, just det! Sessions, som i Trumps justitieminister. President hudflår sin egen justitieminister offentligt. Och det som gör det ännu sorgligare är att han hänger ut Sessions för att han gjort sitt jobb enligt gällande demokratiska principer. Trumps vrede har sin upprinnelse i Sessions beslut att låta en oberoende utredare granska om FBI handlat rätt när dess agenter avlyssnade en av Trumps tidiga utrikespolitiska rådgivare Carter Page. I sin tweet kritiserade Trump Sessions för att ha gett utredning ifrån sig till en oberoende part. Men FBI är en del av justitieministeriet och kan därför inte trovärdigt utredas av justitieministeriet självt. Därför har denna oberoende instans grundats. För att det ska finnas en motvikt till eventuella övertramp inom statsförvaltningen. Denna sunda konstruktion för att bekämpa godtycklig maktutövning har Trump varken förståelse eller användning för.

Där. En dags skörd i Trumps Amerika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *