Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Arg Trump trängd och stressad

10 apr , 2018, 06.55 juribonsdorff

 

President Donald Trump är arg. Antagligen aningen stressad också. Under de närmaste timmarna, antar man, kommer han att fatta beslut om hur han ska besvara den misstänkta attacken med kemiska vapen i Syrien.

Nyligen överraskade Trump alla med att säga att han vill ut ur Syrien snabbt, men nu är han mitt i allt i en situation där han har få andra alternativ än att beordra en ny militärattack mot Syrien. Han gjorde det efter giftgasattacken för ett år sedan och kan knappast blunda för en ny attack utan att verka svag.

Det som komplicerar situationen ytterligare är att Trump involverat Iran och Ryssland genom att åberopa deras stöd för Bashar Assad, den syriska presidenten.

Alla kommer att betala ett högt pris upprepade Trump på måndagen. Det var en hänvisning till Ryssland och Iran för den eventualiteten att det framgår att bägge länderna är kopplade till attacken på ett eller annat sätt.

Men medan det är enkelt för Trump att beordra nya missilattacker mot syriska flygbaser till exempel, är det mer komplicerat att eskalera en militärt hotfull situation med Ryssland och Iran. Men samtidigt har han målat in sig i ett hörn där han måste vidta någon typ av åtgärder för att inte se ut att sakna mod att handla.

Och medan Trump brottas med de här onekligen tuffa utmaningarna, pressas han och hans innersta krets på ett sätt han knappast kunde fantisera sig i sina vildaste drömmar.

På måndagen genomförde ett tiotal FBI agenter räder i flera adresser kopplade till Trumps personliga advokat, vän och så kallade fixare, Michael Cohen.

Cohen beskrivs ofta som en tuff man som inte skyr några som helst medel för att fullfölja sitt huvuduppdrag, som i tio år varit att beskydda Trump och hjälpa honom ur juridiska trångmål.

Cohen är också mannen som erkänt att han betalat 130 000 dollar till porrstjärnan Stormy Daniels i utbyte mot hennes tystnad om det påstådda förhållandet med president Trump.

Men nu har FBI alltså, i bästa Hollywood stil, utan förvarning gjort en räd mot Cohens hem, kontor och ett hotellrum för att konfiskera datorer och dokument.

Enligt rapporter i amerikanska medier, misstänks Cohen för olika typer av bedrägeri  och eventuellt brott mot ekonomiska vallagar. Det har redan länge spekulerats att betalningen till porrstjärnan eventuellt kan vara ett brott.

Påtagligt arg, sa Trump på måndag, att räderna tagit allting till en ny nivå och att det handlar om en attack mot ”vårt land”. Han sa att FBI ”bröt sig in” i Cohens kontor.

Cohen är en av de mest lojala och närmaste adjutanter Trump haft och tanken att FBI nu har siktet inställt på honom är antagligen oroande och kanske till och med kränkande för presidenten. Men när han talar om en attack mot landet och ett inbrott så är han på villovägar.

FBI bröt sig inte in utan genomförde en husrannsakan som godkänts av en oberoende domstol. En lång rad juridiska experter intygande på måndagen att en husrannsakan endast skulle godkännas av en domare om denne vore övertygad om att det finns skäl att misstänka att målet för husrannsakan begått ett brott.

Man måste med andra ord anta att det finns en stor sannolikhet för att Cohen blandat sig i verksamhet som kan anses brottslig. Huruvida detta berör just Stormy Daniels får tiden utvisa.

Trump ville också få husrannsakan att framstå som en fortsättningen på det han anser vara en häxjakt mot honom. Men faktum är att den särskilde åklagaren Robert Mueller, som själv är republikan, överlät husrannsakan till den federala åklagaren i New York, eftersom Mueller själv ansåg att Stormy Daniels ligger utanför den Rysslandsutredning han genomför. Det betyder att den allmänna åklagaren i New York också hållit med om misstankarna. Den åklagaren är för övrigt utnämnd av Trump.
Enligt experter måste också den biträdande justitieministern Rod Rosenstein ha varit med på noterna och likaså FBI chefen Christopher Wray, bägge republikaner utnämnda av Trump.

Partipolitik är med andra ord besvärligt att åberopa.

På Fox News talar den ena gästen efter andra om hur det spårat ur på FBI och justitieministeriet och hur alla ledargestalter där är ute efter att fälla Trump. Bland de mer liberala experterna och kommentatorerna myser man förnöjt och konstaterar förnumstigt att rättsväsendet helt enkelt fungerar som det ska. Oberoende av partitillhörighet.

Oavsett vad man tycker, är förvecklingen ett bakslag för Trumps önskan att hålla delar av sitt liv utanför myndigheternas insyn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *