Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Vägkost till Trump-Putin toppmötet

16 jul , 2018, 06.05 juribonsdorff

 

1. På fredagen offentliggjordes åtal mot tolv ryska militärer för inblandning i det amerikanska presidentvalet. Det var första gången det officiella Ryssland kopplades ihop med det som här i USA anses vara en kula i den amerikanska demokratins hjärta. Nu är trycket på Trump hårdare än tidigare att pressa Putin på frågan. Kommer han att be om att de åtalade utlämnas till USA? Koppla ihop det med sanktioner? Aldrig någonsin kommer Putin ens att egna utlämningen en tanke, men för Trump vore det en symboliskt stark markering att be om det.

2. Trump och hela Vita husets pressmaskineri har hittills koncentrerat sig på att se åtalen, och det faktum att inga amerikaner pekas ut i dem, som bevis på att det aldrig fanns någon maskopi mellan Trumps kampanj och Ryssland. Inte med ett ord har man fördömt själva handlingen, det vill säga den ryska cyberattacken. När Trump åkte till Europa förra veckan hade han blivit informerad om åtalen, men ändå beskrev han Putin-mötet som det lättaste på programmet. Fortsätter samma ton i Helsingfors?

 

3. Hur kommer Trump att hantera frågan om den olagliga annekteringen av Krim. Den amerikanska kongressen och det politiska maskineriet fördömer den givetvis, men kommer Trump att hålla sig på samma tuffa linje eller är han beredd att köpslå kring frågan. Eller kan han i stundens ingivelse eventuellt antyda en hållning som faller Putin i smaken.

 

4. Köpslåendet kunde i princip handla om att USA blundar för Krim, eller till och med erkänner annekteringen, ifall Ryssland genom sitt inflytande i Syrien bromsar Irans exponeringen av Irans inflytande i mellanöstern.

 

5. Det nya Start-avtalet löper ut 2021. Trump har antytt en villighet att tala om kärnvapenarsenalerna. Kan man eventuellt vänta sig nyheter på denna front? Det faktum att nya Start är Obamas skapelse talar emot det. Trump, som bekant,
är inte pigg på att låta Obamas arv leva vidare.

Alla dessa ovannämnd punkter är viktiga frågor med stor betydelse för USA:s och Rysslands relationer, men att vänta sig konkreta resultat i en enda av dem är orealistiskt. Mötet har inte förberetts länge nog och frågorna är, i de flesta fall, i rådande omständigheter, nästan olösliga hur som helst.

Varför hålls mötet då?

Det finns en nattsvart förklaring och en mer optimistisk förklaring.
Den nattsvarta handlar om att Trump helt enkelt vill frottera sig med världens starka ledare. Han vill vara en av dem och deras vän.

Den mer optimistiska handlar om att hitta en gemensam våglängd och justera personkemin för fortsatta diskussioner om de allvarliga frågorna på agendan. En sådan träff välkomnas säkert av de flesta. Olyckligt nog är det få som tror på så nobla intentioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *