Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Rysslandsutredningen kryper allt närmare Trump

29 Nov , 2018, 22.04 juribonsdorff

 

Under de senaste veckorna och dagarna har Muellers Rysslandsutredningen sällan skapat massiva rubriker, men detaljer har fortsatt att droppa ut, en efter en. Idag var det dags för en större smäll, men potentiellt större betydelse. President Trumps före detta personliga advokat och fixare Michael Cohen, som redan tidigare erkänt brott mot valfinansieringslagar, erkände idag i domstol att han ljugit för den amerikanska kongressen om sina förehavanden i samband med Donald Trumps affärer och presidentvalskampanj.

Det stora avslöjandet Cohen kom med var att han ljugit om tidpunkten för Trumps försök att få till stånd ett stort byggprojekt, en Trump Tower, i Moskva. Trump har alltid hävdat att han inte hade några som helst affärer på gång i Ryssland under presidentvalskampanjen. I kongressförhören i fjol bekräftade Cohen detta. Men idag sa han alltså att den bekräftelsen var osann. Försöken att ro projektet i hamn ska ha varit i full gång fortfarande i juni 2016 då Trump stod i beråd att säkra partiets nominering.

Det är svårt att dryfta avslöjandets juridiska betydelse på rak arm, men klart är att det ger fart åt spekulationerna om att Trump alltid vägrat kritisera Putin för att han varit beroende, på ett eller annat sätt, av honom. Att Putin haft en hållhake på honom.

Cohens erkännande, om sant, betyder också att Trump ljugit om sina kopplingar till en främmande makt medan han förde kampanj.

Trump själv kontrade Cohen idag genom att säga att Cohen ljuger i hopp om att få ett kortare fängelsestraff.

Tre snabba konsekvenser av dagens avslöjande.

1. Hittills har det mesta den särskilde åklagaren Robert Mueller fått fram, eller presenterat offentligt, handlat om perifera personer och ekonomiska brott långt före kampanjen. Nu kommer Mueller närmare presidenten, Ryssland och valkampanjen.

2. Detta är ytterligare bevis på att Mueller inte drar ut på utredningen av politiska orsaker. Utredningen lever för att den fortfarande har ett väsentligt jobb att göra.

3. Trumps nya man som t.f. justitieminister Matt Whitaker, utpekad som presidentens lakej och brandvägg, informerades om Cohens erkännande på förhand men kunde eller ville inte göra någonting för att stoppa publiceringen av denna för presidenten ofördelaktiga information.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *