Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Riksrättsförhören inleds – sanningens ögonblick för Trump och demokraterna.

13 Nov , 2019, 06.31 juribonsdorff

 

Efter att ha dragit andan en god stund är Trumpvakten tillbaka redo att hålla ett öga på den historiska och dramatiska processen som inleds idag inför tv-kameror och världens vakande öga. De förhör som inleds idag kan leda till själva riksrättsåtalet eller till en pinsam reträtt för demokraterna. De kan leda till en rättegång i senaten och en fällande eller friande dom för Trump. De kan antingen forma nya opinioner om Trump eller bevara de låsta ställningarna mellan presidentens anhängare och motståndare. Hur som helst är det bara att hålla i hatten och hoppa ombord på en politisk berg och dalbana vars ändhållplats är oviss.

Vad händer idag?

 • Efter en månad av hemliga förhör i kongressen inleds nu de offentliga utfrågningarna i representanthuset så att hela nationen och omvärlden kan själv forma sig en uppfattning om vad president Trump gjort eller inte gjort sig skyldig till.

Hur hamnade vi här?

 • I mitten av september fick vi veta att en så kallad visselblåsare hade författat ett officiellt dokument där han hävdade att Donald Trump, i ett telefonsamtal i juli 2019 med Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenesky, krävde att Ukraina gräver upp smuts på Joe Biden och hans son om de vill få en efterlängtad inbjudan till Vita huset och det ännu mer behövliga militära biståndet på ca 400 miljoner dollar som kongressen godkänt. Demokraterna betraktar detta som maktmissbruk och korruption av de allvarligaste slaget och representanthusets talman Nancy Pelosi bestämde sig för att inleda en utredning om riksrätt.

I huvudrollerna idag

 • William Taylor – USA:s ställföreträdande ambassadör i Ukraina. Karriärdiplomat och militärveteran som tjänstgjort för såväl demokratiska som republikanska presidenter. I sitt förhör tidigare bakom lyckta dörrar sa Taylor:” Det blev klart för Ukraina att om de ville få ett möte i Vita huset var de tvungna att förbinda sig till dessa utredningar.”
 • George Kent – Topptjänsteman på utrikesministeriet med ansvar för europeiska frågor, bland annat Ukraina. I de hemliga förhören sa han bland annat följande;” Presidenten ville inget mindre än att Zelensky går till mikorofonen och säger ”utredning, Biden och Clinton.”

Demokraternas argument

 • Demokraterna hävdar att Trump missbrukade sin presidentmakt och äventyrade nationens intresse och den demokratiska valprocessen. Han gjorde det, säger demokraterna, genom att kräva att Ukraina utreder vicepresident Joe Biden och hans sons roll i ett ukrainskt energibolag. Trump ville enligt detta argument hitta smuts på sin politiska rival och potentiella motståndare i presidentvalet 2020. Han inbjöd en främmande makt att blanda sig i presidentvalet. Som vapen i denna utpressning använde Trump ett militärt bistånd som kongressen godkänt eftersom det ansåg att det var i USA:s intresse att stöda Ukraina i kriget mot separatisterna och Ryssland. Trump äventyrade denna politik för egen vinning anser demokraterna.

Republikanernas motargument

 • Republikanernas hävdar i sin tur att det inte finns entydiga bevis på att Trump krävt en quid pro quo. De anser med andra ord att det inte finns bevis på att Trump skulle klart och tydligt ha sagt att det inte blir något bistånd eller möte i Vita huset ifall Ukraina inte inleder utredningar mot Biden. Andra republikaner, senatorer till exempel, har erkänt att Trumps agerande inte var lämpligt men i samma andetag hävdat att misstaget eller brottet inte är allvarligt nog för att leda till riksrätt.

Opinionsmätningarna

 • RealClearPolitics:
  48.5 % för riksrätt och avsättande av Trump. 45.7 % motsätter sig riksrätt.
 • FiverThirtytEight:
  47.5 % stöder riksrätt och avsättande. 44.7 är emot.

Hur går processen vidare?

 • På fredagen fortsätter förhören med den av Trump petade före detta ambassadören Marie Yovanovitch.
 • Förhören pågår sannolikt i flera veckor varefter demokraterna ska bestämma sig för huruvida de ska gå vidare och presentera ett riksrättsåtal för representanthuset för omröstning. Om de gör det krävs det enkel majoritet. Då flyttar processen till senaten för rättegång. Där krävs det tvåtredjedels majoritet för en fällande och avsättande dom.

Kommentar

 • Demokraternas utmaning är att bevisa att Trump verkligen gjort sig skyldig till ett allvarligt brott så som det beskrivs i konstitutionen och att processen inte enbart är en partipolitiskt driven klappjakt mot en president man föraktar. När Bill Clinton ställdes inför riksrätt handlade hans brott om obstruktion och lögner kring hans personliga tillkortakommanden. Hans försvar gick ut på att republikanerna attackerade hans person och privatliv, inte hans agerande i presidentämbetet. Republikanerna fick varken demokraterna eller folket på sin sida och de betalade ett politiskt pris för det i de följande valet.
 • Riksrätt borde vara en process som åtnjuter stöd, åtminstone en del, också i presidentens parti. Så var det när Richard Nixon stod i beråd att ställas inför riksrätt och därför avgick han. Just nu har demokraterna inte en klar majoritet av folket på sin sida och i praktiken inget stöd bland republikanerna. Misslyckas man med att ändra på detta faktum under de närmaste veckorna har man fördjupat den bittra splittringen i landet ytterligare och eventuellt äventyrat en valframgång i presidentvalet nästa år. Insatserna är med andra ord sällsynt höga.

Historisk fotnot

 • Endast två presidenter har ställts inför riksrätt i USA:
 • Andrew Johnson, 1862.
  Johnson åtalades för elva olika brott men senaten fick inte ihop tillräckligt många röster för en fällande dom. Historiker är tämligen överens om att Johnson åtalades för att man inte gillade hans politik och åsikter om slaveriet, inte för att han begått allvarliga brott som president.
 • Bill Clinton, 1998.
  Clinton åtalades för mened och hindrande av rättvisa i samband med Lewinsky-affären men friades i senaten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *