Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Rivstart för demokraterna – nytt avslöjande kopplar Trump till Ukrainakraven

14 Nov , 2019, 06.11 juribonsdorff

 

Dag ett gav första nya avslöjandet

Dag ett av riksrättsförhören förde med sig en överraskning. De amerikanska toppdiplomaterna Bill Taylor och George Kent beskrev lugnt och sansat hur en inofficiell amerikansk skuggdiplomati, ledd av bland andra Donald Trump och Rudy Giuliani, äventyrade USA:s intressen och Ukrainas säkerhet. Det var ingen överraskning. Det som var den första dagens stora nyhet var däremot Bill Taylors nya avslöjande som direkt kopplade ihop Trump med kravet på att Ukrainas nya ledning utreder vicepresident Joe Biden och hans son.

Nya namn att lära sig

Men innan vi tar det nya avslöjandet är det skäl att stifta bekantskap med två nya namn. Den första är Gordon Sondland, ursprungligen en affärsman, ägare av en hotellkedja, och bidragsgivare till Donald Trumps valkampanj. Som tack för de bidragen fick han den prestigefyllda posten som USA:s EU ambassadör. Och det är på den vägen han hamnat mitt i denna härva.

Det andra namnet, som knappt någon hade hört förrän idag, är David Holmes, en amerikansk diplomat i ambassaden i Kiev.

Bägge herrar kommer att bli utfrågade själva i ett senare sammanhang i processen, eventuellt redan nästa vecka.

Telefonsamtalet i en restaurang i Kiev

Nu till det nya avslöjandet. Den 26:e juli, dagen efter det kontroversiella telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas president Zelensky – samtalet där Trump antydde att han krävde utredningar av Biden, och som födde hela denna härva – sitter Sondland på krog i Kiev och slår en signal till Trump. Avsikten är att berätta om mötet han haft med högt uppsatta ukrainska tjänstemän. Med i sällskapet finns David Holmes, den anonyme amerikanska diplomaten, som hör Trump fråga Sondland om ”utredningarna”, varpå Sondland svarar att Ukrainarna är ”redo att gå vidare”. Senare frågade Holmes Sondland vad Trump hade för tankar om Ukraina, varpå Sondland svarade att ”Trump brydde sig mera om utredningen av Biden”

Varför kommer detta fram nu?
Bill Taylor har redan förhörts bakom lyckta dörrar tidigare, men då berättade han ingenting om telefonsamtalet. Orsaken till det var enligt honom själv att denna David Holmes berättade om samtalet för Taylor först efter hans hemliga vittnesmål för några veckor sedan.

Avslöjandets betydelse

Republikanerna har försökt under de senaste veckorna grumla till Trumps direkta koppling till de olika kraven på Ukraina. Dagens avslöjande är, om det är sant, ett bevis på att Trump ville få Ukraina att göra de utredningar han var intresserad av.

Trumps reaktion

”Jag vet inget om det där.”

”Det är första gången jag hör om det.”

”Minns inte det. Inte överhuvudtaget.”

I övrigt sa Trump att han inte hade tid att titta på utfrågningen eftersom han hade viktigare saker att göra.

Kommentar

Båda sidor försökte förklara sig som segrare efter den första dagen av offentliga förhör. Demokraterna ansåg att de pålitliga partipolitiskt obundna diplomaterna som tjänstgjort i såväl demokratiska som republikanska administrationer tecknade en komprometterande bild av en verksamhet där Trumps jakt på egen politisk vinning äventyrade nationens intresse och Ukrainas säkerhet. Republikanerna ansåg lika klart att någonting sådant aldrig förekom. Alla anklagelser grundar sig enligt dem på lösa antaganden och tolkningar. Istället vill man rikta uppmärksamheten på Bidens förehavanden som vicepresident, någonting som diplomaterna idag bedyrade att varit klanderfritt. Hur som helst var dagens förhör endast startskottet på en process vars inledande steg visserligen stärkte demokraternas argument en aning, men knappast tillräckligt för att locka över många skeptiker till deras sida.

Dagens starkaste citat
”Att bromsa biståndet utan någon annan orsak än att stöda en politisk kampanj är inte vettigt. Det gick stick i stäv med allt vi hade försökt göra. Det var inte logiskt. Det gick inte att förklara. Det var galet.” Bill Taylor

Fortsättning på fredagen

Då sätter sig den av Trump petade Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch inför förhörsutskottet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *