Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Marie Yovanovitch – fotsoldaten som övergavs av sin överbefälhavare

15 Nov , 2019, 06.54 juribonsdorff

 

Dag två av riksrättsförhören

För dem av er som har följt med Ukrainahärvan i detalj i några veckor redan, via läckta rapporter från de tidigare hemliga utfrågningarna, är dagens namn kända. För er andra är en presentation av dagens huvud- och birollsrollsinnehavare på plats.

Det viktigaste namnet idag är Marie ”Masha” Yovanovitch. Yovanovitch är en 61-årig långvarig diplomat med tre ambassadörsposter på sin resumé. Hon är mycket respekterad professionellt och tämligen reserverad till sin person. Det är ödets ironi att hon har kommit att få en så central roll i ett händelseförlopp som med största sannolikhet kommer att, för tredje gången i landets historia, leda till riksrätt för en amerikansk president.

Det finns mycket att säga om Yovanovitch och hur hon hamnat i vittnesbåset inför hela världens ögon. Allt finns ute på nätet för den hugade att dyka in i, men jag ska här försöka förklara så kort och komprimerat som möjligt hennes roll.

Smutskastad anti-korruptions kämpe

Hon blev USA:s ambassadör i Ukraina 2016, utnämnd av Barack Obama. Före det var hon ambassadör i Armenien och Kirgizistan. Till de posterna utnämndes hon av George W. Bush.

Hennes stationering i Kiev tog ett abrupt slut i somras då hon fick ett telefonsamtal där hon ombads hoppa på följande plan hem. Hon blev informerad om att hennes säkerhet var hotad. Hur den var hotad specificerades inte.

Yovanovitch hade skapat ett rykte om sig som en tuff anti-korruptions kämpe. Hennes idoga insatser var nog för att ge upphov till en ryktespridning som gjorde gällande att hon håll endel skumma Ukrainare om ryggen och såg till att de inte kunde åtalas. De här ryktena har dementerats dels i pressen, dels av deras spridare och av det amerikanska utrikesministeriet som avfärdat dem som totalt falska.

Yovanovitch är ”Bad News”

Men Trump och Rudy Giuliani tyckte inte om henne. Hon sades underminera Trumps ambitioner i Ukraina. I sitt ödesdigra samtal med president Zelensky i juli i år kallade Trump Yovanovitch för ”bad news”.

Varken Trump eller Rudy Giuliani, presidentens privata advokat och flitiga Ukrainaresenär, har förklarat varför Yovanovítch kallades hem från sin post i förtid. Många bedömningar gör gällande att hon var en broms för försöken att pressa den ukrainska ledningen till att utreda familjen Biden.

När Yovanovitch kallades hem ställde sig den samlade diplomatkåren i USA bakom henne och protesterade mot behandlingen av henne. Lovord yttrades om henne och åtminstone en högt uppsatt diplomat avgick. Den som inte gav Yovanovitch något stöd var Trumps utrikesminister Mike Pompeo.

New York Times legendariska utrikesreporter David Ignatius sa nyligen att för att vinna amerikanerna på sin sida måste demokraterna i riksrättsförhören lyckas porträttera de amerikanska diplomaterna i Ukraina som fotsoldater på stridsfältet som övergetts av deras överbefälhavare, Donald Trump. Där diplomaterna jobbade för USA:s intressen brydde sig Trump endast om sina egna. Marie Yovanovitch är en av dessa övergivna fotsoldater. Huruvida demokraterna lyckas övertyga folket om det är en helt annan fråga.

Dagens konstigaste rekommendation

I sin hemliga utfrågning för några veckor sedan vittnade Yovanovitch att hon frågat Gordon Sondland, Trumps EU-ambassadör och en annan central kugge i storyn, vad hon skulle ta sig till med smutskastningen av henne. Sondland svarade att hon borde tweeta smickrande saker om Trump!

Två viktiga birollsinnehavare

Man måste vara ganska rejält insnöad i den här Ukrainahärvan för att veta vem Lev Parnas och Igor Furman är. Men det kanske en del av er är? Om inte så kommer här en kort presentation. Det är nämligen namn som kommer att komma upp idag.

Parnas och Furman är affärsmän födda i Sovjetunionen men som hållit till mycket i USA. De har varit nära kopplade till Rudy Giuliani och hjälpt honom med kontakter i Ukraina. Enligt uppgifter i amerikanska medier hjälpte herrarna Giuliani att gräva efter smuts på Biden.

Parnas och Furman blev kända här i USA när de arresterades på Dulles flygfält utanför Washington DC – vid avgångsporten med enkelbiljetter i handen.

Idag har Parnas och Furman åtalats för att ha kanaliserat olagliga pengar till politiska kandidater i USA och – och det här är ju speciellt intressant med tanke på dagens förhör – för att ha försökt muta en kongressledamot att hjälpa dem att få Yovanovitch petad och hemkallad. Det är en allmän tippning att Yovanovitch var ett hinder för herrarnas affärsintressen i Ukraina.

Som ni ser, finns det skäl att vänta sig en intressant utfrågning.

David Holmes förhörs bakom lyckta dörrar

Ett annat förhör sker idag bakom lyckta dörrar. Det är diplomaten David Holmes, som vi på onsdagen fick veta att hörde ett telefonsamtal mellan Gordon Sondland och Trump där bland annat utredningarna om Biden fördes på tal. Det samtalets innehåll är av stort intresse och det ska han nu vittna om. Vi kommer att se honom i de öppna förhören inom kort. Mera om honom då.

Vi återkommer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *