Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

I dag är vi alla Masha Yovanovitch

16 Nov , 2019, 07.05 juribonsdorff

 

Mashas dag

Skit i riksrättsprocessen för en stund. Strunta i huruvida demokraterna eller republikanerna vann dag nummer två. Den andra förhörsdagen i riksrättsprocessen tillhör Marie Yovanovich, eller Masha som hon tydligen kallas i diplomatkretsarna. Efter att ha lyssnat på den 61-åriga kvinnan, född i Kanada till ryska föräldrar som flytt Sovjetunionen och sedan Nazityskland, i 4-5 timmar på fredagen kan man inte annat är känna starka sympatier för henne.

  • Om du inte berördes av dagens vittnesbörd har du ingen puls, sa Fox News långvarige nyhetsprofil Chris Wallace.

Mashas rykte

Om du läser vidare i ett par minuter förstår du vad Wallace menade.

Yovanovich gjorde ett intryck av att vara en hängiven diplomat som inget annat ville än att tjäna sitt land och de ideal hon förknippar med det. Det gjorde hon av allt att döma med heder i över 30 år. Hon valde inte fashionabla kvarter i Paris, Berlin eller Washington, utan farliga och utmanade stationeringsorter som Somalia, Ukraina och Kazakstan. Hon blev känd som en benhård anti-korruptionskämpe som skapade ovänner där korruption grasserade. Också i Ukraina.

-Vårt rykte är det enda vi har i det här jobbet, sa Masha på fredagen inför tv-kamerorna och miljoner tv-tittare.

-Det har varit en smärtsam period, tillade hon senare.

Mashas sorg

Under sitt tredje år i Ukraina började hennes rykte skamfilas. Inte på grund av att hennes arbetsinsats var dålig, utan för att den var bra. Hennes arbete för att kväsa korruption mobiliserade motståndare som började smutskasta henne. Det förvånade henne inte. Men det fanns en annan omständighet som gjorde det.

-Det som förvånar mig är att de hittade villiga amerikanska kompanjoner att samarbeta med.

Och med samarbeta menar hon att förena sina krafter för att röka ut Masha från Ukraina. Och med villiga amerikanska kompanjoner, menar hon president Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani.

-Hur kunde vårt system fallera så här. Hur är det möjligt att utländska korrumperade intressen lyckades manipulera vår regering. I vems intresse är det att det korrupta beteende vi kritiserats tillåts frodas, frågade en synbart skakad Masha när hon på nytt tvingades bemöta de smärtsamma minnena.

Mashas bestörtning

Masha hade förlorat presidentens förtroende fick hon höra, trots att ingen berättade vad hon gjort fel. Hon fick ett telefonsamtal där hon ombads ta följande plan hem. Bokstavligen.
Väl hemma fick hon höra att hon inte gjort något fel men att ministeriets ledning inte kan gå ut offentligt med sitt stöd för Masha eftersom det kan framkalla ett protesterande twitter-meddelande från presidenten

-Jag har alltid vetat att vi är underkastade presidentens vilja och samtycke, men jag finner det ändå svårt att förstå att utländska och privata intressen lyckades undergräva amerikanska intressen på detta sätt, sa Masha.

Mashas shock

Men Mashas plåga slutade inte efter att hon kallats hem. När det ökända telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas nyvalda president Zelensky blev offentligt och ett sammandrag av det gavs ut, såg hon till sin förskräckelse att hon förekom i diskussionen.

Trump beskrev henne till Zelensky som ”bad news.”

-Jag var chockad och förkrossad över att förekomma i ett dylikt samtal mellan två statschefer.

Mashas rädsla

Men det var inte bara bad news som upprörde Masha. Presidenten sa också till Zelensky att Masha skulle ”få genomleva vissa saker.”

-De lät inte bra. Det lät som ett hot. Jag kände mig hotad, sa Masha.

Och som på beställning, mitt under förhöret skickade Trump ut en tweet där han gick hårt åt Masha.

-Överallt där Yovanovitch varit har det gått dåligt. Hon började i Somalia och se hur det gick? Spola framåt till Ukraina där den nya presidenten pratade illa om henne i mitt andra samtal med honom (Det gjorde han i själva verket inte. Det var presidenten själv som gjorde det. red. anm.) Det är presidentens absoluta rätt att utnämna ambassadörer.

När twittermeddelandet lästes upp i salen fick Masha frågan vad hon tyckte om att bli hotad av presidenten i telefonsamtalet och nu attackerad på twitter.

Det är skrämmande, sa Masha.

Kommentar

Det som är klart och tydligt efter dagens förhör är att en samvetsgrann diplomat behandlats illa och utan orsak fått en stor fläck på sin klanderfria karriär. Det övriga är mindre klart. Varför offrades hon? Var det för att hon stod i vägen för skumma ukrainska affärsintressen? Eller var det för att hon sågs som ett hinder för påtryckningarna från amerikanskt håll på Zelensky att utreda Biden. Offrade Trump Masha för sin egen vinning? Eller var det för att hon inte gjorde sitt jobb väl? Svaret på de här frågorna kanske många tror sig ha, men faktum är att inga tunga bevis lades fram idag.

Republikanerna jublade över det faktum att Masha när hon fick frågan om hon har information om Trump och mutor, eller att Trump skulle ha begått ett brott, svarade nej. Game over tyckte många Trumpanhängare i kongressen. Republikanerna anser att Masha inte ens borde ha utfrågats eftersom hon, enligt dem, inte har någon direkt koppling till Trump eller till de frågor som är centrala i riksrättsutredningen.

Vi kom på fredagen inte närmare svaret på den viktiga frågan om Trump klart och entydigt undanhöll livsviktigt militärt bistånd från Ukraina för att få landets ledning att hjälpa honom i att vinna valet 2020. Nästa vecka fortsätter jakten på svar till de här frågorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *