Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Tempot ökar och insatserna växer när riksrättssförhören går in på andra veckan

19 Nov , 2019, 07.12 juribonsdorff

 

Första veckans saldo

Under första veckan kallade demokraterna tre vittnen till förhör. George Kent, William Taylor och Marie Yovanovitch, samtliga diplomater kopplade till den amerikanska utrikespolitiken i Ukraina. Aningen förenklat kan man säg att deras vittnesmål gav den officiella diplomatens perspektiv på den parallella skuggpolitik som fördes av Trump, Rudy Giuliani och ett par av dennes lokala hantlangare. Vittnena antydde att det fanns skäl att vara oroad för att detta parallella spår äventyrade USA:s uttalade intressen i Ukraina. I fallet Yovanovitch beskrevs en cynisk kampanj att röja undan en person som bekämpade korruption i Ukraina men som stod i vägen för de suspekta mål som Trump och Giuliani hade.

Andra veckan – rusning i vittnesbåset och högre insatser
Demokraterna var nöjda med sin första vecka, men det var republikanerna också. De ansåg att de tre första vittnena refererade för det mesta saker de hört i andra hand och ingen av dem hade haft direkt kontakt med president Trump. Det vill säga att ingen av dem hade hört Trump själv säga att det militära biståndet skulle frysas tills den Ukrainska presidenten gick med på att utreda Bidens Ukrainakopplingar. Detta hoppas demokraterna ändra på denna vecka.

Sondland ofrivilligt stjärnvittne
Hela nio personer har kallats till förhör inför tv-kamerorna denna vecka. Det intressantaste namnet är Gordon Sondland som är det första vittnet som kan betraktas som en Trumpbetrodd. Han står i turen på onsdag. Sondland bidrog med mycket pengar till Trumps kampanj och belönades med posten som EU-ambassadör. I sitt första vittnesmål bakom lyckta dörrar intygande han utskottet om att han inget visste om kopplingen mellan det militära biståndet och kravet på ett offentligt Ukrainskt uttalande om en korruptionsutredning av Biden. Senare, när nya vittnesmål framförts, tvingades han ändra sin egen story. Plötsligt kom han trots allt ihåg att han informerat en rådgivare till President Zelensky att det militära biståndet knappast betalas ut innan Ukraina offentligt utropar en Bidenutredning.

Vad sa Trump till Sondland?
Det är ganska enkelt egentligen. Demokraterna vill höra Sondland säga huruvida Trump gav honom order att koppla ihop det militära biståndet med en Bidenutredning. Om han gör det anser demokraterna att det är bevis på mutbrott. Ge mig smuts på Biden så får du bistånd, typ.

Telefonsamtalet som David Holmes snappade up
Ett annat av veckans huvudvittnen är David Holmes, en diplomat på den amerikanska ambassaden. Han ska enligt egen utsago ha suttit kring ett restaurangbord med Sondland och ett par andra i Kiev då Sondland talade i telefon med Trump. Trump talade enligt uppgift med så hög röst att Sondland höll luren långt från sitt öra. De övriga i sällskapet kunde snappa upp Trumps ord. Detta var dagen efter det kontroversiella julisamtalet mellan Trump och Zelensky, det som satte igång hela härvan, och Trump frågade enligt uppgift Sondland om hur det går med utredningarna. Sondland svarade att de (Urainska ledningen) kommer att göra dem. Det sades mera också i samtalet, och det blir mer om det senare, men detta, enligt demokraterna bevisar att Trump låg bakom kravet och med andra ord hans skuld.

Vittnen på tisdag
Jennifer Williams, vicepresident Mike Pence specialrådgivare
Alexander Windman, Chef för Europeiska frågor i det nationella säkerhetsrådet
Kurt Volker tidigareIn specialsändebud för Ukraina
Timothy Morrison Ukraina- och Rysslandsexpert i det nationella säkerhetsrådet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *