Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Tisdagen var en transportsträcka i väntan på supervittnet Sondland idag.

20 Nov , 2019, 06.19 juribonsdorff

 

Tisdagen blev en maratondag. Fyra vittnen och cirka tio timmar av detaljvittnesmål. De två första var kallade av demokraterna och de två senare av republikanerna. Och det märktes delvis i vittnesmålen.

Vindman kritisk
Överstelöjtnant Alexander Vindman, medlem av det nationella säkerhetsrådet, hörde till dem som fick lyssna i Vita huset på Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Han ansåg det fullständigt olämplig och farligt för USA:s Ukrainapolitik och för Ukrainas USA relationer, att Trump talade om tjänster, vicepresident Biden och utredningar i samtalet. Vindman uttryckte sin oro till juristerna i det nationella säkerhetsrådet.

Williams konfunderad
Jennifer Williams, en diplomat som tjänstgör som expert och rådgivare för vicepresident Mike Pence lyssnade också på samtalet och beskrev det för utskottet som olämpligt och ovanligt. Till skillnad från Vindman uttryckte hon inte sitt missnöje till någon.

På eftermiddagen var såväl Trumps före detta Ukrainasändebud, Kurt Volker, och det nationella säkerhetsrådets Ukraina- och Rysslandsexpert Tim Morrison försiktigare i sina uttalande och mera benägna att gå försiktigt fram med presidenten.

Morrison hemlighetsfull
Morrison, som också lyssnade på telefonsamtalet mellan Trump och Zelensky, ville inte medge att han upplevde samtalet som problematiskt ur ett laglighetsperspektiv, men han valde också att ändå genast uppsöka en jurist i det nationella säkerhetsrådet för att delge samtalets innehåll. Han ville att utskriften om samtalets innehåll skulle hemligstämplas för att undvika att det läckte ut. Han befarade att innehållet skulle vara känsligt i det inflammerade politiska klimatet. Hans agerande förblev något av ett mysterium.

Volker ångerköpt
Volker försvarade presidentens generella rätt att be ett land utreda korruption men medgav att att han inte tyckte att det var i USA:s intresse att lyfta fram vad han betraktade som konspirationsteorier kring Biden och Ukrainsk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Av dagens vittnen var Volker den som stod närmast maktens kärna, det vill säga president Trump, hans advokat Rudy Giuliani och EU ambassadören Gordon Sondland. Volker visste om kraven på utredningar kring det Ukraianska energibolaget Burisma, där Joe Bidens son Hunter Biden satt i styrelsen. Men han sa att han alltid trott att det handlade om generella krav på att Ukraina utreder korruption i bolaget, han förstod inte att det handlade om Biden. Hade han gjort det, hade han opponerat sig, hävdade han.

Sammanfattning
Jag tror inte att någondera sidan vann speciellt många nya anhängare idag. De gamla bekanta argumenten presenterades även idag. Demokraterna understryker alla vittnesmål om hur telefonsamtalet var olämpligt medan republikanerna hävdar att ingen i slutändan egentligen ställde några krav på Ukraina och att det militära biståndettrots allt gavs till Ukraina efter en fördröjning. Argumentet att ingen ställde några krav utmanas idag då det viktigaste vittnet hittills står i turen. Trumps EU-ambassadör Gordon Sondland är mannen som, frånsett Rudy Giuliani, har hart kontakt med såväl Trump, Zelensky som de diplomater som redan hörts i förhören. I flera vittnesmål har vi hört att Sondland beskrivit Trumps krav på ett konkret sätt. Återstår att se om han bekräftar dem när det kommer till kritan senare idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *