Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Bomben slog ner – vad var det som hände?

21 Nov , 2019, 04.29 juribonsdorff

 

Som vanligt, efter en dag av otaliga timmar vittnesmål i riksrättsförhören känns det svårt att veta var man ska börja nysta upp det som sades utan att drunkna i ett träsk av detaljer. Jag försöker den här gången vara lite mer rätlinjig än tidigare. Men innan jag gör det påminner jag hastigt om vem Gordon Sondland är.

Gordon who?
Gordon Sondland är en förmögen man som skaffade sin egendom i hotellbranschen. Han beskrivs som en ”megadonor”, det vill säga en stor bidragsgivare till Trump. Han ska ha skänkt en miljon dollar till kommittéen som arrangerade Trumps presidentinstallation. För den summan fick han utnämningen som EU-ambassadör och det är också den vägen han slank in på Ukrainaspåret.

Huvudpoäng 1 – Sondland krävde tjänst av Ukraina. Quid pro quo.
Hittills har samtliga vittnen sagt att det skulle vara fel och opassande, kanske till och med grundlagsvidrigt, att säga åt Ukrainska ledare att de måste utföra vissa utredningar för att president Zelensky ska få en inbjudan till Vita huset eller för att få det frysta försvarsbiståndet på 400 miljoner dollar. Nu medgav Sondland att det var just det han gjorde, bland annat i början av september i Warszawa då han efter ett möte mellan vicepresident Mike Pence och President Zelensky hade en kort pratstund med den ukrainska presidentens topprådgivare Andriy Yermak.

Det finns ingen quid pro quo har republikanerna sagt, men igår sa Sondland att det visst fanns det. En inbjudan till Vita huset skulle inte komma utan ett offentligt Ukrainskt löfte om utredningar kring den påstådda Ukrainska inblandningen i USA:s presidentval och energibolaget Burisma där Hunter Biden satt i styrelsen.

Huvudpoäng 2 – Trumps order

Kraven på utredningar kan inte kopplas direkt till presidenten har republikanerna också sagt tidigare. Nu hävdade Sondland att han följde Trumps order när han pressade Ukraina att utfärda löften om att utreda Bidens roll i energibolaget Burisma och de påstådda ukrainska försöken att blanda sig i presidentvalet i USA 2016.

Huvudpoäng 3 – alla visste
Sondland intygade att den politik han tillämpade gentemot Ukraina inte var hans soloåk. Förutom att, som han själv sa, ha fått sina order från presidenten sa han igår att ”alla” visste om försöken att få Ukraina att utreda valinblandning och Biden. Och med alla syftade han på utrikesminister Mike Pompeo, vicepresident Mike Pence och Vita husets stabschef Mick Mulvaney. Med andra ord, om presidenten begick ett brott, hade han många medbrottslingar.

Schiff segerviss
-Det här var ett väldigt viktig ögonblick i denna utredning, sa Adam Schiff, demokraten som leder utredningen. Han hävdade vidare att Sondlands vittnesmål visar att tagande och givande av muta spelar en central roll i riksrättsutredningen.

Republikanerna i ursinnigt förvar

Men republikanerna var inte färdiga att lägga sig och hissa vit flagg. Tvärtom. De pressade Sondland på det faktum att Trump aldrig direkt bett honom att ställa krav till den Ukrainska ledningen. Det var Sondland tvungen att erkänna att var sant. Sondland fick sina order från Giuliani. Dom anvisningarna tolkade Sondland som order från Trump eftersom Trump bett Sondland tala med Giuliani om Ukraina.

-Ja, när presidenten säger att vi ska tala med hans personliga jurist och hans personliga jurist ställer vissa krav, då antar vi att de kommer från presidenten.

Att Sondland agerade utifrån antaganden, icke direkta order från presidenten, var republikanernas starkaste försvar igår.

Utöver detta ska Trump i ett kort, enligt Sondland, argsint samtal ha fräst att han inget vill ha av Ukraina.

Kommentar
Det var utan tvekan en stark dag för demokraterna. När en person, Sondland, som deltagit i det som man hävdar är ett brott, erkänner den verksamhet som man anser vara ett brott, och pekar på den person man vill åtala för brottet, Trump, har dagen varit om bra. Sannolikt tog demokraterna igår ett stort steg mot ett beslut att ställa Trump inför riksrätt. Men skotten är inte vattentäta och det vore intressant att höra Rudy Giulianis vittnesmål eftersom han ser ut att vara den som tagit marschorder från Trump, ifall sådana existerar. Sedan är det också fullständigt oklart huruvida dagens vittnesmål fått republikanska senatorer att vackla i sitt stöd till presidenten. Jag tvivlar på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *