Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Fas två av riksrättsutredningen inleds – demokraterna lutar allt starkare mot riksrätt

4 Dec , 2019, 07.18 juribonsdorff

 

Efter en liten andningspaus är det full fart igen i riksrättsutredningen. Den offentliga delen av fas två i processen inleds idag. Här kommer en liten guide som kanske hjälper er upp i sadeln igen.

Vad har hänt hittills?

I fas ett av riksrättsutredningen genomförde representanthusets underrättelseutskott först en rad hemliga förhör och därefter en ny rad offentliga förhör. Det var mest diplomater och experter på Ukraina och säkerhetspolitik som förhördes. Samtliga hade givetvis en koppling till de aktuella frågorna.

Vad hände igår?

Efter de offentliga förhören i underrättelseutskottet började utskottet sammanfatta en rapport på basen av förhören. Avsikten var att sammanfatta en skrift som komprimerar det man kommit till på basen av förhören. Den skriften, är det tänkt, ska fungera som en grund för det som så småningom blir själva åtalstexten. Denna rapport på 300 sidor godkändes i underrättelseutskottet tisdag kväll. Demokraterna, som har majoriteten röstade för, medan samtliga republikaner röstade emot.

Vad sa rapporten?

Rapporten tar inte direkt ställning till frågan om Trump borde ställas inför riksrätt, men den konkluderar att Trump missbrukade presidentmakten när han ”satte sina personliga och politiska intressen fram om nationens intressen.”
(Behöver vi en påminnelse om vad demokraterna anser att han gjort? Ok. Den centrala beskyllningen komprimerat är den att Trump krävde att Ukraina skulle gräva fram ofördelaktig information om Joe Biden och demokraterna för att landets president skulle få en inbjudan till Vita huset och för att det av Trump stoppade militärbiståndet skulle betalas ut.)

Rapporten anklagar Trump också för att ha undergrävt demokratin i USA, äventyrat den nationella säkerheten och försökt hemlighålla sitt agerande från kongressen.

Betyder det att det blir riksrätt för Trump?

Det är för tidigt att säga, men det känns otänkbart att beskylla en president för de saker jag just nämnde och låta bli. Men processen har inte kommit så långt ännu.

Vad händer idag?
Det som händer idag är att stafettpinnen går från underrättelseutskottet till justitieutskottet i representanthuset. Det är det utskottet som slutligen ansvarar för att formulera själva åtalspunkterna. Det som väntar nu är ett par veckor av utskottsförhör i justitieutskottet. För närvarande vet vi endast att utfrågningen idag kommer att handla om konstitutionen och riksrättens roll och ursprung. En rad konstitutionsexperter ska utfrågas om vad de vise männen som skrev konstitutionen månne hade i tankarna när de inkluderade riksrätten där. Och hur definierade de ”high crimes and misdemeanors”? Vad är det för allvarliga brott som menas? Förräderi och mutbrott hör också till brott som enligt konstitutionen ska leda till riksrätt.

Vad är att vänta de kommande veckorna?

Ett par veckor av förhör och sen formuleringen av åtalspunkterna. Efter att demokraterna godkänt dem i utskottet följer omröstning i hela representanthuset. Om den omröstningen godkänner åtalet tar senaten över och inleder rättegång. Omröstningen i representanthuset vill man säkert få avklarad före jul. Rättegången i januari. Men tidtabellen kan förstås dra ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *