Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Mucka inte med Nancy – hon levererar riksrätt.

6 Dec , 2019, 08.23 juribonsdorff

 

Om ni ska lägga en sak på minnet från torsdagen så är det Nancy Pelosis dräpande avhyvling av en journalist och därpå följande ”mucka inte med mig” citat. Det är redan nu etsat fast i den politiska folkloren i USA. Twitter fylldes avskämt kring det och räkna med t-skjortor och andra citatprydda prylar i till försäljning inom kort. Men mer om det citatet längst nere efter den tunga substansen..

Vad hände igår?

Torsdagen var en historisk dag. Nancy Pelosi klev fram klockan nio på morgonen vitklädd och med en allvarstyngd apparition och förklarade att presidenten inte gav henne något val än att gå vidare i riksrättsprocessen.

-Presidentens handlingar har trotsat den vision som nationens grundare hade och tjänsteeden i vilken han lovar att beskydda och försvara konstitutionen, sa Pelosi.

Vad betyder det?

Nu går processen framåt så att de demokratiska ordförandena i de centrala utskotten börjar författa de konkreta åtalspunkterna. De åtalspunkterna (Articles of impeachment) ska sedan föras till omröstning i justitieutskottet. Den omröstningen sker sannolikt inom ett par veckor, eventuellt tidigare. Vissa spekulationer talar till och med om nästa vecka. Om utskottet godkänner åtalspunkterna förs de till hela representanthuset för omröstning. Om den samlingen ger grönt ljus med enkel majoritet följer rättegången i senaten.

Vilka blir åtalspunkterna?

Diskussionen går mellan ett ”smalt” åtal enbart om Ukraina och ett bredare åtal med element från Muellers Rysslandsutredningen inbakade. Obstruktion och mutbrott är de sannolikaste punkterna. Landsförräderi är mindre sannolikt.

Hur reagerade Trump?

Trump reagerade med ett sammanbitet lugn när han fick frågan i Vita huset på torsdag om riksrätten kommer att befläcka hans politiska arv.

-Inte det minsta, sa presidenten som tidigare på morgonen önskade att demokraterna skyndar på med processen.

  • Om ni tänker ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så att vi kan ha en rättvis rättegång i Senaten och sedan återvända till arbetet, sa Trump i en tweet.

Vad händer till näst?
Nästa viktiga dag är måndagen då justitieutskottet har sammankallat en utfrågning med republikanernas och demokraternas jurister från de väsentliga utskotten. Dessa juridiska experter ska presentera bevis för sina ståndpunkter.

Dagens citat

”Mucka inte med mig” är citatet som kommer att leva vidare i de amerikanska historieböckerna.
Det sa Nancy Pelosi till den journalisten som frågade Pelosi om hon hatar Trump. Pelosi var redan på väg ut ur rummet efter presskonferensen men stannade upp och började läsa lusen av journalisten. Hon gick sedan tillbaka till mikrofonen och sa att hon är katolik och uppfostrad att älska alla. Här är hela citatet på engelska: ”As a Catholic, I resent your using the word hate in a sentence that addresses me. I don’t hate anyone. I was raised in a way that is a heart full of love and always pray for the president. And I still pray for the president. And I pray for the president all the time, so don’t mess with me when it comes to words like that.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *