Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Giuliani gräver i Ukraina medan demokraterna ristar ner åtalspunkter

9 Dec , 2019, 03.22 juribonsdorff

 

Vad händer idag?

Den här veckan kunde kanske beskrivas som slutet på början i riksrättsprocessen. Vi befinner oss fortfarande i det som kallas riksrättsutredningen där demokraternas juridiska experter idag ska presentera sitt ”case” det vill säga, presentera sina argument för varför de anser det rätt att ställa president Trump inför riksrätt. Republikanerna har också möjlighet att presentera sina motargument. I sak väntas inte dagen hämta med sig större dramatiska vändningar. Det är ett steg på väg mot skrivandet av åtalspunkterna.

Vita huset bojkottar
President Donald Trump meddelade på fredagen att Vita huset inte kommer att medverka i justitieutskottets sammanträde idag. Trump kommer alltså inte att skicka egna representanter till tillställningen för att försvara honom. Trumps chefsadvokat i Vita huset, Pat Cipollone, skrev i ett brev till utskottet att att riksrättsutredningen saknar grund och bryter mot grundläggande rättsprinciper och rättvisa. ”Ni borde avsluta utrednigen nu”, röt Cipollone till sist i brevet. Beslutet är en del av Vita hustes strategi att bromsa och beskylla processen för att sakna legitimitet. Och när det är argumentet så kan man knappast delta i processen.

Åtalspunkterna färdiga den här veckan?
Det ser ut som om Cipollone kunde få sin önskan uppfylld, det vill säga att utredningen avslutas. Själva utredningsfasen kan bli färdig redan denna vecka, vilket skulle betyda att man under de närmaste dagarna godkänner åtalspunkterna i justitieutskottet och skickar dem till hela representanthuset för omröstning före julen.

Vad sysslar Rudy Giuliani riktigt med?
I rådande omständighet så tycker man kanske att en hemlighetsfull resa till Ukraina inte är vad Rudy Giuliani borde ha gjort. Men icke desto mindre är det där han varit. Ingen vet exakt varför men på basen av hans twittermeddelanden kan man dra slutsatsen att han är där för att gräva fram uppgifter som på ett eller annat sätt kunde bevisa att Obamaadministrationen, och Joe Biden, var inbland i någon sorts korruption i Ukraina. Jag kommer att skriva mera exakt om de olika anklagelserna senare, men Giuliani hävdar att amerikanska biståndspengar till Ukraina under Obamas presidentperiod missbrukats och att Obamas Ukrainaambassadör, Marie Yovanovitch, hon som kallades hem av Trump, skulle ha bett Ukrainska myndigheter att inte utreda missbruket.

Än så länge har inga bevis presenterats. Tvärtom. En del av de uppgifter Giuliani kommer med har redan bevisats vara falska. Men Trump, som säger att han inte vet vad Giuliani sysslade med i Ukraina, säger samtidigt att ”jag hör att han har hittat en hel del”.

Trumps och Giulianis försvarsstrategi
Ingen kan inte förneka att Trump bad Ukraina att inleda utredningar, men kan försöka grumla utredningarnas avsikt. I bästa fall kan man hitta information som skulle göra det legitimt för en amerikansk president att begära utredningar. Som till exempel missbruk av amerikanskt bistånd. Om sådant skulle hittas skulle Trumps kommunikation med den Ukrainska presidenten kunna presenteras i en dager som vore betydligt mindre komprometterande för honom. Vi får vänta och se vad Giuliani har att visa när han väl väljer att presentera sina fynd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *