Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Sårbara demokrater rättar sig i ledet medan folkopinionen går i motsatt riktning

17 Dec , 2019, 07.21 juribonsdorff

 

På onsdagen smäller det. Om inget oförutsett sker ska representanthuset då rösta antingen för eller emot att åtala presidenten och brännmärka honom som endast den tredje presidenten i USA:s historia att bli ställd inför riksrätt. Fast smällen blir nog inte så kraftig eftersom utgången inte är oviss. Demokraterna har de röster som krävs, det vill säga en enkel majoritet, för att skicka åtalet till senaten för rättegång.

Demokraterna gör rättning i leden
Det största spänningsmomentet blir därför frågan om hur enad den demokratiska fronten kommer att hållas. Inga republikaner väntas rösta för riksrätt men däremot vet man redan om två demokrater som sagt att de kommer att rösta emot. Collin Peterson från Minnesota and Jeff Van Drew från New Jersey är de demokrater som motsätter sig åtalet mot Trump. Eller egentligen är bara en av dem demokrat längre eftersom Van Drew bestämde sig i samma veva att byta parti. Det är ett talande uttryck för den fientliga och hyperpolariserade tiden att han inte ansåg sig kunna stanna kvar i partiet efter detta ”svek”.

Bägge ledamöter kommer från valdistrikt med stark republikansk närvaro och där Trump vann i presidentvalet. I ett sådan klimat kan en röst för riksrätt bli ödesdiger när det blir dags att ställa upp för omval nästa höst.
Samma dilemma brottas ett trettiotal demokrater i starka Trump distrikt med. Ska man välja samvetet eller den strategiska politiska kalkylen? I demokraternas ledarskap har man befarat att flera av de egna skulle hoppa av och rösta med republikanerna, speciellt när folkopinionen inte rörts sig i en gynnsam riktning för demokraterna.
Även om majoriteten aldrig varit hotad skulle en kraftig splittring bland demokraternas egna led se mycket dåligt ut. Om de egna inte ens tror på Trumps skuld, hur ska man övertyga folket att riksrätten är legitim och inte bara en politisk häxjakt.

Till Nancy Pelosis stora lättnad verkar den ena osäkra demokraten efter den andra ha valt att ställa sig bakom henne och åtalet mot Trump. En av dem är Abigail Spanberger från Virginia som före valet i fjol intervjuades i HBL.

-Presidentens agerande bryter mot hans tjänsteed, äventyrar nationens säkerhet och sviker allmänhetens förtroende, sa hon i ett färskt uttalande.

Sammanlagt 31 demokrater i representanthuset kommer från valdistrikt som Trump vann. ”Sårbara” demokrater kallas dom. Av dessa har hittills sjutton sagt att de röstar för riksrätt. Pelosi får be några böner för att inte alltför många av de övriga väljer annorlunda.

Opinionsmätningarna ofördelaktiga för demokraterna

Opinionsmätningar går ju att tolka alltid ur olika perspektiv. Man kan säga att det fortfarande är ungefär fifty fifty mellan dom som vill avsätta Trump genom riksrätt och dem som tycker att detta är löjligt och en politisk klappjakt. Så här vill man säkert tolka frågan om man är demokrat. Men är man republikan och anhängare av Trump så fäster man nog sig vid det faktum att stödet bland folket för riksrätt har minskat en aning under de senaste veckorna. I mitten av oktober stödde mer än 49 procent av befolkningen riksrätt medan siffran idag är tre procentenheter lägre. Och nu är antalet motståndare till riksrätten nästan en procentenhet större än anhängarna. Detta enligt RealClearPolitics sajten som kör ett snitt på åtta mätningar.

Det går att hävda att marginalerna är små, men det går inte att förneka trenden. Demokraterna har inte lyckats ena folket, eller ens locka en del av dem som varit skeptiska över till skaran av riksrättspådrivare. Huruvida det finns någon chans att ändra på det faktum i senaten beror delvis åtminstone på hur formatet blir i det organet, till exempel om nya vittnen alls aka höras. Men mera om det senare när fokus riktas mot senaten. Vi tar representanthusets historiska omröstning först. På onsdagen. Vi hörs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *