Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trump ursinnig kvällen innan riksrätt – beskyller demokraterna för statskupp

18 Dec , 2019, 07.16 juribonsdorff

 

Lugnet före stormen lyder ordspråket men i Washington var dagen innan den historiska riksrättsomröstningen mer som stormen före lugnet. Ho vet om det blir lugnt idag, men den gigantiska och slutgiltiga omröstningen om huruvida president Donald Trump faktiskt ställs inför riksrätt väntas ske fullkomligt utan dramatik. Demokraterna har de röster som krävs. Men tisdagen, dagen innan, var däremot full av starka känslor och politiska strider.

Brevskrivning i båda lägren
Något otippat visade det sig att bägge huvudrollsinnehavare, de huvudsakliga antagonisterna, president Trump och talman Nancy Pelosi, skrev varsitt brev som var väldigt, väldigt olika i sin ton. Pelosis är kort, en sida, med noggrant valda ord. Det är riktat till demokraterna i representanthuset. Det vill säga till de ledamöter som ska rösta idag.

Trumps sex sidor långa brev är riktat direkt till Pelosi. Det är till sin karaktär argt, ibland ursinnigt, bittert och besviket. Det är också mångordigt. Som om han hållit inne med sina verkliga känslor (vilket han inte gjort) och måste få ut dem kvällen innan det smäller. Här är några citat från bägge brev som lätt går att hitta på nätet om ni vill läsa dem själva.

Pelosi:
Ingen är i kongressen för att ställa en president inför riksrätt…men om vi inte gör det så försummar vi vår plikt.

Trump:
Du har utropat öppet krig mot demokratin.

Pelosi:
Det är beklagligt, men fakta visar att presidenten missbrukade sin makt för egen vinning och hindrade kongressen. I USA bör alla lyda under samma lag.

Trump
Du vet att jag hade ett alldeles oskyldigt samtal med Ukrainas president. Sen hade jag ett samtal till vars innehåll har citerats fel, återgetts falskt och förvrängts.

Pelosi:
Jag tackar utskottsordförandena för det allvar och den solennitet de visat under denna process, och för att de genomfört utskottsförhören rättvist och transparent.

Trump:
Jag har berövats rätten till en grundläggande konstitutionell rättsprocess. De åtalade i häxrättegången i Salem hade mera rättigheter än jag. (Ägde rum på 1600-talet. Nitton ”häxor” hängdes.)

Pelosi:
Med lojalitet till nationens grundare, med våra hjärtan fulla av kärlek för Amerika, hyllar jag demokraternas moraliska mod att försvara demokratin för vårt folk.

Trump
I tre år har du försökt stjälpa det amerikanska folkets vilja och ogiltigförklara deras röster. Du ser demokratin som din fiende.

Där några smakprov på stämningarna inför dagens historiska omröstning.

Demokraterna räknar röster
Dagen kommer att förlöpa ungefär så att ledamöterna i representanthuset samlas i plenisalen klockan nio på morgonen, det vill säga fyra på eftermiddagen finsk tid. Man har kommit överens om sex timmar debatt varpå omröstningarna sker. En för vardera av de två åtalspunkterna.

Demokraternas majoritet i Representanthuset är 233-197 och ingen republikansk skräll är att vänta. Men som jag sagt några gånger handlar morgondagen mer om att se hur många demokrater som hoppar över till republikanernas sida in denna fråga. Om det är mer än 2-3 har Pelosi mycket att förklara och bortförklara.

Historisk omröstning.
Trots att det redan nu är klart att Trump ställs inför riksrätt och att det inte därför vilar någon större dramatik över själva omröstningen, så är det skäl att påminna om att det är ett historiskt ögonblick. Trump blir endast den tredje presidenten någonsin att åtalas så här. Andrew Johnson och Bill Clinton var de två andra.

Nixon undrar ni kanske? Han nämns ju ofta i sammanhanget, men han avgick innan hela representanthuset hann rösta för att skicka riksrätten till senaten. Åtalspunkterna hade redan skrivits för hans del, men tekniskt blev han inte ställd inför riksrätt.

Senatorerna käbblas
I senaten har de båda lägren redan börjat gräla med varandra om procedurerna kring den kommande rätegången, trots att det är 2-3 veckor åtminstone tills den börjar. Men det här blev redan oändligt långt så vi fortsätter på det temat imorgon eller fredagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *