Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Riksrätten officiellt igång – trycket på Trump ökar

17 jan , 2020, 06.28 juribonsdorff

 

Nu är rättegången officiellt igång, men som i alla rättegångar följer först ett antal formaliteter.

Senatorerna svor opartiskhet

I senaten började processen klockan 12 lokaltid med att demokraternas åklagare, de jag presenterade igår, högtidligt marscherade in i plenisalen där alla senatorer, såväl demokrater som republikaner väntade. Åklagarna välkomnades av den republikanska seniorlagstiftaren Chuck Grassley som bad dem protokollenligt läsa upp åtalet. Det var de vanliga beskyllningarna vi hört om maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete. Inget nytt här.

När det var gjort tog man en paus i väntan på högsta domstolens chefsdomare John Roberts som kom ett par timmar senare. Grassley hade då Roberts att svära en ed och så fort den celebra domaren var insvuren administrerade Roberts senatorernas ed, som gick ut på att utkräva en opartisk inställning till rättegången.

Det var lite komiskt eftersom republikanernas ledare och senatens mäktigaste man, Mitch McConnell, trots att han lyfte upp sina högra hand tillsammans med alla andra, för ett par veckor sedan utan skrupler offentligt fnyste åt tanken att en riksrättsrättegång i senaten har någonting alls att skaffa med opartiskhet.

När alla var insvurna följde några oviktiga byråkratiska och enhälligt godkända beslut. Donald Trump ska delges åtalet och ges möjlighet att presentera en svarsskrift etc..

Därefter meddelade McConnell att rättegången börjar på tisdagen klockan ett på eftermiddagen.

Gatuslagsmål förr eller senare

Idag löpte allt utan emotioner och enligt en koreografi som baserar sig på landets konstitution, men på tisdagen hoppar man i ringen på allvar. Till en början med boxningshandskar men förr eller senare spårar det antagligen ut i gatuslagsmål med knogjärn. Bara en gissning..

Bortom senatens marmorväggar ökar trycket på såväl republikanerna som Trump. Nu senast är det en man vid namn Lev Parnas som förorsakar huvudbry för Trump och McConnell.
parnas

Lev Parnas – mannen ni inte behövde känna till förrän nu

Lev Parnas föddes i Ukraina 1972 men har bott största delen av sitt liv i USA. Nuförtiden är han amerikansk medborgare och affärsman som gjort sin karriär i fastighetsbranschen i Florida. Under årens lopp lyckades han komma närmare Trumps sfär och av allt att döma speciellt nära Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani.

Parnas har definitivt inte varit någon kändis hittills. Det var inte förrän han greps av FBI på Dulles flygfältet utanför Washington DC för några månader sedan, när han och hans kompis Igor Furman hade köpt enkelbiljetter ut från USA. Nu är Parnas åtalad för brott mot vallagar i USA. Han ska enligt åtalet ha styrt utländska pengar till kandidater i USA. Men nu, när han står inför rättsliga åtgärder och ett eventuellt fängelsestraff, har han börjat ”sjunga”. På allvar.

Igår gav han intervjuer till Rachel Maddow på MSNBC och Anderson Cooper på CNN där huvudkontentan var att Parnas jobbade för Giuliani, och i förlängningen Trump, för att få Ukraina, redan innan Zelensky blev president, att starta officiella utredningar kring Joe Biden och hans son Hunter, som då satt i styrelsen för energibolaget Burisma. Parnas sa också att Trump aldrig var intresserad av att bekämpa korruption i Ukraina generellt, så som hans försvar hävdat, utan att alla aktioner i Ukraina hade att göra med Trumps omval. ”All about 2020”

Han har också redogjort för hur medvetet han och Giuliani arbetade med Ukrainska partners för att fixa sparken åt den dåvarande amerikanska ambassadören Marie Yovanovitch, som hade ett rykte av sig att vara tuff i kampen mot korruption.

Parnas är givetvis inte det mest pålitliga vittnet eftersom han står inför en rättegång och hans bevekelsegrunder inte är helt klara, men det han sagt i sitt utspel i medierna har styrkt de tidigare vittnesmålen om hur Ukraina pressades av Vita huset att blanda sig i det amerikanska presidentvalet.

Trump sa på torsdagen att han inte känner Parnas och att han inte har en aning om vad han är för en kuf. Trump och han finns dock på flera foton tillsammans, vilket i sig inte bevisar någonting. Men Parnas hävdar också att det är alldeles klart att Trump känner honom och att han var medveten om allt som Parnas sysslade med i Ukraina.

Trycket att tillåta vittnen ökar

Den stora stridsfrågan inför rättegången på tisdag är fortfarande huruvida några som helst nya vittnen eller dokument ska tillåtas. Den republikanska ledningen i senaten vill inte höra talas om nya vittnen, utan man vill avklara det hela så smärtfritt som möjligt och rösta för att rentvå presidenten.

Men nyligen offentliggjorda epostmeddelanden mellan Vita huset och Pentagon, som visade att man på försvarsministeriet befarade att frysningen av militärstödet var olagligt, John Boltons överraskande villighet att vittna och nu Lev Parnas vittnesmål, har definitivt satt mera tryck på Mitch McConnell som får det allt svårare att förklara varför inga vittnen är den bästa modellen för att få fram sanningen. Demokraterna behöver locka fyra senatorer på sin sida för att öppna för vittnen. Uppgiften ser inte fullt så omöjlig ut längre.

P.S.
Ai jo..På torsdagen slog GAO, Government Accountability Office, (en organisation som granskar statsförvaltningens agerande för kongressen), fast att det var olagligt för Trump att hålla tillbaka bidrag till Ukraina som kongressen lagstiftat om…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *