Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Dagen då Monica Lewinskys skugga lade sig över Trump

18 jan , 2020, 05.29 juribonsdorff

 

Jag trodde att vi skulle få ett lugnt veckoslut i väntan på rättegången nästa vecka. Men hej vad jag bedrog mig, som min salig far skulle ha sagt. Istället för en fridfull fredag fick vi en, om inte nyhetsbomb, så åtminstone en nyårssmällare. Inte en fläkt, men en kraftig vindby från det förflutna.

På fredagen rapporterades det om några förstärkningar till Trumps team av försvarsadvokater. För ett par dagar sedan presenterade jag fyra namn i Trumps team som alla var tämligen anonyma för den större allmänheten. Men anonymitet är ju inte direkt Trumps varumärke, och det han inte gillar försöker han ändra på.
Idag fick vi därför höra att Kennet Starr, Alan Dershowitz, och Robert Ray knutits till presidentens försvarsteam. För en del av er säger namnen kanske nånting, för andra ingenting. Men lita på mig när jag säger att den här namnen väcker skräck, beundran, respekt och avsky i lika mängder i Washington DC, helt beroende på vilken sida om deras argumentering man befunnit sig.

Här är dom:

Kennets Starr – känd för att ha varit mannen som ledde utredningen av Bill Clinton. Monica Lewinsky affären, ni minns? Den som ledde till riksrätt mot Clinton.

Robert Ray – mannen som tog över utredningen efter Kennets Starr.

Alan Dershowitz – mannen som blev känd i OJ Simpsons försvarsteam.

De här tre är verkliga tungviktare som i en handvändning ändrar på karaktären i Trumps team. Demokraterna, de som valts att driva åtalet, är lagstiftare med en del rättegångserfarenhet, men ingenting som kommer ens i närheten av dessa rättsväsendets superstjärnor, som under Trumps presidentperiod profilerat sig som välartikulerade och intelligenta försvarare av presidenten. Det är mycket sannolikt att det är just därför Trump vill ha dem på på sin sida i rättegången som kommer att gå live på tv. Ska de bli en show ska han ha de bästa och mest underhållande profilerna på sin sida.

Men herrarna kommer med var sitt bagage också.

Dershowitz har i rätten försvarat miljardären Jeffrey Epstein, som åtalats för trafficking av unga kvinnor, och som hängde sig själv i fängelse i fjol. Dershowitz har också själv anklagats för att ha haft sex med en kvinna, en tonåring, som fanns i Epsteins krets.

Kvinnan heter Virginia Roberts Giuffre…jo just hon..som anklagat Prins Andrew för att ha haft sex med henne när hon var 17-år gammal. Dershowitz har förnekat att han skulle ha haft sex med kvinnan och ifall det hände, och om något brott var förknippat med det, så har det preskriberats. Men att överhuvudtaget vara kopplad till Epstein är inte helt oproblematiskt.

Kennets Starr, mannen som gjorde en djupdykning ner i Bill Clintons sexliv, och lyfte dess betydelse till en nivå som enligt hans moral förtjänade riksrätt, valde att blunda när fotbollsspelarna på det universitet han ledde begick sexuella övergrepp i en omfattning som ledde till en nationell skandal. Starr tvingades avgå.

Robert Ray åtalades 2006 för att ha stalkat sin före detta flickvän. Åtalen lades sedermera ner.

Jag vill avsluta med Monica Lewinskys tweet idag.

”This is definitely an ’are you f—ing kidding me?’ kinda day,”

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *