Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Demokraterna zoomade in på detaljkronologi för att bevisa Trumps skuld

23 jan , 2020, 06.45 juribonsdorff

 

Tisdagen handlade om att komma överens om reglerna och som ni minns var fokus på att gräla om chansen att kalla vittnen och kräva nya dokument. Onsdagen innehöll inga gräl, mest för att de enda som fick hålla låda var demokraterna, åklagarna. Det är de som äger scenen i den här teatern i tre dagar, innan försvaret får sin tid i strålkastarljuset.

Inga nya avslöjanden eller andra överraskande eller dramatiska ögonblick inträffade. Det var inte heller väntat. Nya fakta kan komma in i bilden endast om nya vittnen tillåts. Det demokraterna gjorde var att de än en gång presenterade argumenten som åtalet grundar sig på. Ta i beaktande att det bara är är nyhetsnördar som tagit del av hela storyn berättad på en gång i en sammanbunden helhet. Och argumenten var ju som bejant; Trump krävde att Ukraina skulle gräva fram smuts på Joe Biden om man ville ha ett officiellt besök i Vita huset för den nya presidenten Zelensky. Senare på sommaren utvidgades kravet att gälla också de militära biståndet.

Chefsåklagaren Adam Schiff kontrade argumenten om att det presidenten gjort inte är allvarligt nog för riksrätt med att hävda att det var just denna sorts försök att uppnå egen vinning på nationens bekostnad som nationens grundare hade i tankarna när dom inkluderade riksrätten i konstitutionen.

Efter Schiffs högtravande och filosofisk-moraliska grepp övergick man till att presentera en kronologisk sammanställning i detalj av de olika beståndsdelarna i händelseförloppet som började våren 2019 och kulminerade i beslutet att ställa presidenten inför riksrätt i december.

De olika åklagarna ”House managers” , de är sju till antalet, guidade senatorerna och det amerikanska folket genom var sitt kapitel i storyn.

Med hjälp av videosnuttar och bilder på dokument och textmeddelanden mellan diplomater och tjänstemän gick man igenom de framgångsrika försöken att smutskasta och driva ut Marie Yovanovitch, den amerikanska ambassadören i Ukraina från sin post. Yovanovitch betraktades som ett hinder i vägen för utredningarna Vita huset ville ha, hävdar demokraterna.

Man gick igenom tidiga tecken på påtryckningar som när vicepresident Pence plötsligt ställde in sin resa till Kiev för att närvara i den nya presidentens installation. Man beskrev i detalj den ångest beslutet att frysa militärbiståndet och koppla det till kraven på utredningar förorsakade hos tjänstemännen som inte kunde förklara åtgärden som gick stick i stäv med den uttalade utrikespolitiska målsättningen. Det ödesdigra samtalet mellan Trump och Zelensky. Biståndet släpps när pressen får nys om blockeringen av betalningarna. Visselblåsaren. Utredningarna. Vittnesmålen från otaliga tjänstemän. Och med jämna mellanrum passade man på att påpeka att det finns mera att veta om olika viktiga punkter i kronologin, men för att få informationen krävs att senaten ber om dokumenten från Vita huset, eller stämmer nya vittnen. Det är forfarande den heta frågan som kommer att avgöras nästa vecka. Mycket, mycket mera än vad jag kan rekapitulera presneteades i den nio timmar långa sessionen.

Imorgon byter fokus från de faktiska händelseförloppet till dess relation till lagen, konstitutionen. Frågan man ämnar försöker besvara är hur Trumps handlingar bröt mot lagen.

Utanför plenisalen rasade en annan diskussion, speciellt i medierna. Kontentan i den diskussionen var huruvida demokraterna kunde tänka sig att köpslå om vittnen. Frågan som ställdes till Schiff innan han gick in i salen och Chuck Schumer, senatens demokratledare, i pausen, var huruvida demokraterna kunde tänka sig att gå med på att republikanerna kallar Joe eller Hunter Biden som vittne ifall demokraterna får John Bolton, den förre nationella säkerhetsrådgivaren som kallade hela härvan för en drogaffär. Bolton är det vittne demokraternas helst skulle önska sig. Men här sa demokraterna ändå kategoriskt nej. De anser att försöken att kalla Biden som vittne inte är seriöst och att han inte hör hemma i en rättegång där han inte har relevant information om åtalet.
Imorgon fortsätter alltså demokraterna, som fortfarande har två dagar på sig att föra sin talan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *