Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Vinna eller försvinna för Biden i South Carolina

29 feb , 2020, 19.54 juribonsdorff

 

Den första månaden av primärvalscirkusen gick inte precis så som den förre vicepresidenten Joe Biden hade skissat upp det hela. Ännu för några månader sedan var han den klara favoriten att bli demokraternas presidentkandidat.
Men sedan började han svikta och passerades till höger och vänster av andra kandidater och Iowa och New Hampshire blev i det närmaste förödmjukande tillställningar för Onkel Joe.

Men i Nevada för en vecka sedan lyckades Biden stoppa blödningen med en andra plats som inte var speciellt ärorik eftersom Bernie Sanders krossade allt motstånd, men en andra plats icke desto mindre. Den placeringen tillät Biden att säga att han klarar sig bättre när väljarna blir mer heterogena etniskt, vilket är hur landet i det stora hela ser ut. De två senaste debatterna har också hört till Bidens bästa och på onsdagen gav Jim Clyburn, en mäktig och inflytelserik politiker i South Carolina, Biden sitt stöd. Trots sina tuffa tider leder Biden dessutom fortfarande opinionsmätningarna i South Carolina med hyfsat stor marginal. Biden är den klara favoriten bland de svarta väljarna som är i majoritet i delstaten. Hans kampanj har med andra ord en starkare puls än tidigare under de senaste veckorna. Om han vinner klart idag, med tio procentenheter typ, så kan han få tillräckligt med vind i seglen för att klara sig bättre på supertisdagen och på det sättet hänga kvar i tävlan och hoppas att de moderata väljarna konsoliderar sitt stöd till honom.

Lyckas Bernie Sanders, mot förmodan, vinna är Bidens kampanj död. South Carolina är Bidens brandvägg och om den inte håller finns ingen väg framåt för Biden. Frågan är vad som händer om Biden vinner med knapp marginal. Det är en seger, men en knapp seger i en delstat han förväntats ta hem överlägset. Om den överlägsna segern inte materialiserar sig kan vägen framåt bli svår. Biden behöver pengar för att fortsätta och de sekinerna kommer inte om han inte känns som reellt alternativ. För att använda en gammal kliché, det gäller att vinna eller försvinna. Eller till och med vinna stort eller försvinna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *