Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Trumps tur att hålla konvent – kan han överträffa Bidens framgång?

24 aug , 2020, 04.59 juribonsdorff

 

Med ett perspektiv på några dagar är det lätt att konstatera att demokraterna lyckades bra med sitt okonventionella partikonvent. Ibland saknade man de euforiska applåderna, konfettin och känslan av ett politiskt väckelsemöte, men och andra sidan lämnade det mera utrymme för visuellt välproducerade videosnuttar som väckte emotioner på ett sätt som nästan bara tv-kan göra.

Och när det gäller det politiska budskapet så vara partiet så enigt som ett ganska oenigt parti kan vara. Med Berne Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez bland talarna var sprickorna mellan den progressiva och mer moderata falangen inte så synliga. De stora debatterna om politiska värderingar och reformer uteblev och istället riktade man gemensamt blickarna mot Trump och hotet mot demokratin och auktoritarism.

De första mätningarna visar att nästan alla demokrater gillade vad de såg. En majoritet av alla som tittade på delar av tv-utbudet gillade budskapet enligt mätning gjord av ABC News/Ipsos . Bland republikanerna fanns givetvis få som gav konventet godkänt vitsord. Det demokraterna kan glädjas över är att en knapp majoritet av de obundna också gav konventet sitt godkännande.

Joe Bidens eget nomineringstal fick också ett bra mottagande till och med bland vissa republikaner som tvingades erkänna att insatsen var stark. Huruvida han får det traditionella konventlyftet, ”convention bump”, i opinionsmätningarna får vi se om ungefär en vecka . Och sen måste den förstås jämföras med republikanernas dito.

Men idag riktas blickarna mot just republikanerna och President Donald Trump. De har nu sett vad demokraterna gjorde och hur de ramade in sitt budskap och har chans att kontra, både i form och substans.

Konventet kommer också i traditionell ordning att vara i fyra kvällar, och enligt uppgifter i de amerikanska medierna kommer Trump att medverka varje kväll på ett eller annat sätt.

Varje kväll kommer att ha ett eget tema. På måndag är temat ”Land of Opportunity”. Då ska delegaterna samlas i Charlotte, North Carolina, för att formellt nominera Trump och Mike Pence.

Nikki Haley, den tidigare FN-ambassadören och ett framtidsnamn i partiet, är bland huvudtalarna tillsammans med Donald Trumps son Donald Jr.

På tisdag är rubriken ”Land of Opportunity” och då ska bland annat Melania Trump och utrikesminister Mike Pompeo stå i fokus.

Onsdag står ”Land of Heroes” temat i turen med Mike Pence som affischnamn och på torsdagen är det dags för presidenten själv att eacceptera nomineringen med ett direktsänt tal från Vita huset – nånting som demokraterna inte stå på scenen under rubriken ”Land of greatness”. Han kommer att hålla sitt tal i Vita huset, vilket irriterar demokraterna eftersom de anser att presidentresidenset inte borde användas för direkta kampanjtillställningar.

När det gäller formatet kommer republikanerna att i mångt och mycket följa demokraternas exempel. Man kan vänta sig endel bandade tal och endel direktsända tal. Vi vet inte exakt varifrån alla talen kommer men det är klart redan nu att Trump håller sitt tal i Vita huset och Pence på Fort McHenry basen i Baltimore.

Det som vi tror att kommer att vara den klara skillnaden till demokraterna är att republikanerna förväntas ha ett visst mått av publiknärvaro. Med det vill man signalera att man kan samlas bara man gör det ansvarsfullt – exakt det budskapet man vill att folk ska anamma utanför konventet i deras dagliga liv. Och det är också den känslan republikanerna vill att väljarna ska ta med sig till valurnorna. Trump och hans rådgivare hoppas att demokraternas försiktigare linje utan publik överhuvudtaget ska kännas som för dyster för amerikanerna. Politiseringen av Covid-19 syns med andra ord också i förhållningssättet till konventformatet.

När det gäller substans har Trump två huvuduppgifter. Det första uppdraget är att svara på och omkullkasta demokraternas huvudsakliga budskap om att Trump varit inkompetent i hanteringen av coronakrisen och att det kostat tiotusentals amerikanska liv och drivit tusentals amerikanska företag i konkurs. Trump måste på ett eller annat sätt visa att demokraterna har fel.

Hans andra huvuduppdrag är att skrämma de moderata republikanerna och de obundna väljarna om att ett Biden styre är illa för landet. Det kommer han antagligen att göra genom att försöka måla upp Biden som en marionett för den ”tokvänster” han hävdar att tagit över det demokratiska partiet. Socialism och dessutom ett samhälle utan lag och ordning och ett ordentligt polisväsende följer om ni väljer Biden, är budskapet.

Det var med denna attack i tankarna, bland annat, som demokraterna lockade den republikanske före detta guvernören John Kasich att uttala sitt stöd för Biden på demokraternas konvent. George W. Bush utrikesminister Colin Powell gjorde det samma, och John McCain uppenbarade sig, på sätt och vis, i änkan Cindy McCains röst. Dessa namn står bakom Biden, alltså kan han inte vara tokvänster är logiken.

Republikanerna kommer inte att ha något problem att uppvisa enighet eftersom man inte bjuder in de röster som i partiet eller bland konservativa i allmänheten inte stöder Trump, förståeligt nog. Men anmärkningsvärt är att George W Bush inte kommer att återfinnas bland talarna, lika lite som Mitt Romney. Det republikanska partiet är just nu Donalds Trumps parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *