Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Republikanerna drog fram socialismspöket under partikonventets första dag

25 aug , 2020, 07.10 juribonsdorff

 

Okej,

Efter första dagen av republikanernas konvent vet vi ett antal saker.

Deras format var inte så olikt demokraternas. De på förhand producerade videosnuttarna var minst lika väl gjorda som demokraternas och visade vanliga mänskor i vackra landskap över hela USA. Däremellan kördes bandade tal från ett maffigt auditorium i Washington DC med marmorkolonner och givetvis amerikanska flaggor. Ingen publik.

Anmärkningsvärt var att bara en handfull av talen tydligen var direktsända. Anmärkningsvärt för att det var nånting som Trump kritiserade demokraterna för förra veckan. Men här klarade sig republikanerna med andra ord lika bra som demokraterna.

Trump själv höll ett tal tidigare på dagen när partidelegaterna var mitt i den byråkratiska processen att officiellt nominera presidenten för återval. Det talet var anmärkningsvärt dåligt. Jag bedömer nu inte innehållet utan formen. Det var ett långt tal som saknade fokus och skärpa. Istället för att definiera ett mål och sikta mot det sköt Trump okontrollerad serieeld i alla väderstreck. Visserligen gav han detta tal mitt på dagen och tittarna var knappast många, men det var trots det överraskande ogenomtänkt för ett konvent.

På kvällen, under bästa tittartid, blev budskapet mer fokuserat och det största temat var socialismhotet. Det kändes som om varje talare, vare sig hen var känd eller okänd, återkom vid något skede till Biden som en marionett, kontrollerad av Nancy Pelosi, Bernie Sanders och ”The ”Squad”, det vill säga de fyra unga, progressiva och nyinvalda kvinnorna som ledda av Alexandria Ocasio-Cortez har blivit spöken för republikanerna.

Socialistisk utopi, marxistisk terrorism, kommunism à la Venzuela. Allt detta riskerar USA att utsattas för med Biden som President var budskapet.

Det näst största hotet var laglösheten och nedmonteringen av polisen. Ingen vits att ringa till polisen om Biden är president eftersom det bara finns en telefonsvarare i andra ändan, sa Donald Trump Jr, presidentens son, som var en av huvudtalarna.

Som presidentens son gav han, kanske lite förvånande, ingen privat eller bakom kulisserna bild av presidenten utan talet var till 100% politik.

Åsiktsfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet och rättsordningen – allt detta sa Donald Trump Jr att var under attack från demokraterna.
Och Joe Biden, som Donald Jr kallade såväl för Bejing-Biden och för Washingtonträskets Loch Ness-monster, är enbart ute efter att stänga ekonomin igen.

Vidare försökte programmet, talarna och speciellt en välredigerad videosnutt måla upp en bild av Trump som ledaren som trotsade hela världen och de politiska motståndarna hemma och agerade tidigt och resolut mot Coronaviruset. Den ”sanningen” blir nog svår att sälja utanför den mest hängivnaste av anhängare.

Man gjorde också ett medvetet val att försöka visa upp en etnisk och raslig mångfald. Den svarta senatorn från South Carolina, Tim Scott, fick äran att prata sist och han talade givetvis om rasfrågor. Dock inget om strukturell rasism utan om sin egen släkts väg från bomullsfälten till den amerikanska kongressen på två generationer. Han talade också om att det goda han anser att Trump gjort för de svartas ekonomi och sysselsättning.

Den före detta FN-ambassadören Nikki Haley, talade också om sina indiska föräldrars framgångshistoria som ett exempel på hur man kan övervinna rasismen hellre än att klaga över den.

Summa summarum. Till formatet inte så olikt demokraternas. Huvudbudskapet – Biden och demokraterna leder landet mot socialism, kanske till och med kommunism. Man hade lovat ett positivt och upplyftande budskap, men det blev det inte så mycket av.

Det andra viktiga budskapet var att Covid-19 är under kontroll och att det är Trumps förtjänst.

Dag två av konventet senare idag. Vi får se vad det för med sig. Huvudtalare är Melania Trump och Mike Pompeo. Och Donald själv antas dyka upp igen i en eller annan form också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *