Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Kan Trump ha satsat på fel häst – igen?

8 sep , 2020, 05.30 juribonsdorff

 

Minns ni vad Trump talade om varje dag i valrörelsen inför mellanårsvalet 2018?


Låt mig påminna er ifall ni glömt. I Trumps tidevarv händer det lätt eftersom varje vecka kommer med en ny politisk orkan som blåser bort föregående veckans uppståndelse.

Hur som helst..karavanen. Flyktingkaravanen. I tal efter tal, och i otaliga politiska tv-reklamer, målade han upp skräckbilder om hur denna ohejdbara massa av farliga immigranter närmade sig USA:s gränser. Trump hävdade att många av dem var kriminella, vissa till och med terrorister. ”Battle of the Border” skrek rubriker i Fox News och Trump hotade att mobilisera militären för att försvara landet mot denna ”invasion”.

Immigration och skrämsel fungerade i 2016, men samma kombination fungerade inte 2018 då demokraterna sopade golvet med republikanerna som förlorade sin majoritet i Representanthuset. Över fyrtio procent av väljarna uppgav sjukvården som den viktigaste valfrågan, vilket var nästan dubbelt fler än de som tyckte att invandring var den mest pressande politiska frågan.

Nu har Trump valt samma skrämseltaktik för att försöka trygga omval. Den här gången finns fienden innanför landets gränser. Den här gången handlar det om vad Trump anser vara ligister, anarkister och radikala vänsterextremister som, inte i en karavan, utan i våldsamma och plundrande demonstrationståg, kommer att svepa in i de rofyllda amerikanska förorterna. De vita förorterna kunde man tillägga men hittills har Trump lyckats undvika att säga det.

Trumps budskap är att han och endast han kan skydda förorterna från denna förestående förintelse.

Den stora frågan är om 2020 blir som 2016 eller 2018. Kommer budskapet att bita eller satsar Trump på fel häst igen.

Det är för tidigt att säga någonting bestämt ännu. Jag hör till dem som anser att det fortfarande är långt kvar till valdagen. Så mycket kan fortfarande hända, med eller utan en ”October surprise”.

Men hittills har Trumps taktik inte gett resultat. För en månad sedan var Bidens försprång kring sju procentenheter i Real Clear Politics som räknar ihop ett snitt på de mest seriösa mätningarna. Idag, med bägge partikonvent avklarade, är siffran i stort sett oförändrad.

Om man tittar närmare på vissa mätningar hittar man endel potentiella förklaringar.

Först och främst är ”lag och ordning”, det vill säga hotet om anarki, brottslighet och våld, inte den viktigaste frågan för majoriteten. Enligt CNN:s mätning oroar sig amerikanerna mest för coronaviruset (60%), ekonomin (58%) och rasismen (52%). Betydligt färre (37%) är mest oroade över våld och brottslighet.

Vidare presenterar statistikguruna på FiveThirtyEight resultat från olika mätningar som visar att en majoritet av amerikanerna (57%, USA Today/Suffolk University) fortfarande anser att demonstrationerna mot polisvåld och för raslig rättvisa borde fortsätta trots de våldsamheter som brutit ut under de senaste veckorna och som lett till sammandrabbningar mellan demonstranter och högerextremister och andra Trump-anhängare.

Den andra förklaringen kan finnas i det faktum att Trump inte har majoritetens förtroende när det gäller lag och ordning.

Enligt en YouGov mätning tror 56 procent av väljarna att våldet blir värre om Trump får fortsätta som president medan bara 23 procent tror att det skulle bli värre med Joe Biden. Och i Quinnipiacs mätning säger fler väljare att de skulle känna sig tryggare med Biden i Vita huset än med Trump.

Konklusionen just nu blir med andra ord den att hotet om laglöshet inte än så länge är den viktigaste frågan och att Trump dessutom inte har majoritetens förtroende i den frågan.

Det låter inte som ett vinnande recept. Men minns att verkligheten på gatorna i USA kan förändras och mänskors uppfattning om vad som är viktigt likaså.

Det är med andra ord för tidigt att döma ut Trumps taktik som ett misslyckande, men klart är att starten inte varit lyckad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *