Juri von Bonsdorff bevakar Donald Trumps presidentperiod.

Okategoriserade

Skogsbränderna i Kalifornien tvingade klimatkrisen in i presidenttävlan – och det kan svårligen gagna Trump.

15 sep , 2020, 05.22 juribonsdorff

 

Med 48 dagar kvar till presidentvalet har klimatkrisen gjort entré i presidentvalet.

Det hade man kanske inte väntat sig, men med skogsbränderna i Kalifornien blev det oundvikligt.

Stora bränder härjar längs hela västkusten med tiotals dödsoffer som följd och flera till som saknas. Ett röktäcke har lagt sig över hela den långa kusten där San Francisco tidvis färgats apokalyptiskt orange och där luftkvaliteten nu enligt IQAir, en organisation som bevakar luftkvaliteten världen över, är sämst i världen.

I Kalifornien har 2020 hittills producerat tre av de fyra största skogsbränderna i delstatens historia. Sammantaget har 9000 kvadratkilometer redan brunnit i år och det återstår fortfarande ett par månader av brandsäsongen.

Problemet är så trängande att både Trump och Biden koncentrerade sig på bränderna på måndagen. Biden höll ett tal om klimatförändringen och talade om sina visioner ifall han blir president. Det handlade mycket om att transformera ekonomin till en grön ekonomi. Att skapa jobb inom förnybar energiproduktion istället för att förlora jobb i omställningen, så som Trump brukar säga.

Trump åkte i sin tur till Kalifornien för att få en briefing av guvenören Gavin Newsom om läget i delstaten. Guvernören vädjade till Trump att acceptera premissen att det är klimatförändringen som är orsaken till hetare väder och torrare skogar.

När han talade med pressen kastade Trump sin vana trogen en skugga över den premissen.

-Jag tror det handlar mer om skogsvård. Om man ser på andra länder som Österrike och Finland..de är skogsnationer men de har inte dylika problem.

Dagens mest Trumpska citat kom dock vid briefingen med guvenören och andra klimatexperter.

-Det kommer att börja bli svalare. Vänta bara, sa Trump till en av delstatens miljöchefer.

-Jag önskar vetenskapen höll med med dig svarade tjänstemannen.

-Jag tror inte att vetenskapen vet, kontrade Trump och flinade.

Med detta svar öppnade Trump dörren för Biden att använda sig av klimatkrisen i sin kamp om presidentskapet.

Ett av Bidens största vapen är att peka på Trumps inkompetenta hantering av Coronakrisen och hur den lett till betydligt fler dödsoffer än i resten av världen och en ekonomisk svacka som är djupare än den hade behövt bli.

Och varför blev det så? Jo bland annat för att han struntat i vetenskapen. Han förringade riskerna med viruset, inte mot bättre vetande har vi lärt oss, utan för att inte riskera ekonomin och omval. Han förlöjligade munskyddet och han påskyndade öppningen av ekonomin på ett sätt som ledde till en dödens sommar i USA.

Allt detta gick stick i stäv med de rekommendationer som den vetenskapliga expertisen kom med.

Nu har vi en ny dödlig kris med i valkampanjen. En som också hotar liv, egendom och levebröd, det vill säga nånting som mänskor bryr sig betydlig mer om än till exempel rysk inblandning i valet.

Biden kan nu peka på Covid-19 responsen och fråga väljarna om de vågar lita på att Trumps hanteringen av klimatkrisen skulle vara bättre än hans hantering av coronakrisen.

Biden insåg själv på måndagen att han hade skottläge och kallade Trump för klimatförnekare och mordbrännare.

Sedan gjorde han, eller någon av hans rådgivare, en politisk smart sammanlänkning.

-Donald Trump säger att integration hotar våra förorter. Det är struntprat. Men vet ni vad som på riktigt hotar våra förorter. Skogsbränderna bränner ner våra förorter i väst, sa Biden och frågade hur många fler förorter på västkusten som kommer att förintas i bränder; hur många förorter som kommer att översvämmas i mellanvästern och hur många förorter på kusterna som blåser bort i orkaner.

-Varför skulle någon vara förvånad om fyra år till med en ”klimatmordbrännare” som Trump leder till att ännu mer av USA står i brand?

Skogsbränderna är inte Donald Trumps fel, men just nu är förtroendet för hans kompetens lågt i USA.

Hittills har kampanjen koncentrerat sig på två kriser; Covid-19 med ekonomiska konsekvenser och rasprotesterna. Trump har visat sig oförmögen att hantera bägge och det har kostat honom i opinionsmätningarna. Det finns inga skäl att tro att en tredje kris skulle förbättra hans chanser till omval. Snarare tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *